16 °C Budapest
Szívműtétre tett félre a Quaestor-károsult

Szívműtétre tett félre a Quaestor-károsult

Pénzcentrum
2015. július 18. 20:30

A Quaestor-károsultak jó része fontos célokra tett félre, nem volt ez másként annál a nőnél sem, akinek szívműtétre kellene a pénze, amihez most nem tud hozzáférni. Mikor kaphatják meg a pénzüket a quaestorosok, és mit kell tenniük ahhoz, hogy megkapják a pénzüket?

Évtizedeken át, egy sor lemondás árán állítottuk élére a forintot, mert tudtuk, bármikor kellhet a pénz műtétre, és az amiatt kieső keresetem pótlására, valamint a gyerekek tanulmányait is szerettük volna segíteni. Így is komoly csapást mért ránk az elszabadult devizahitel. Hittük, ennél nagyobb pofon nem jöhet. Tévedtünk. Minden spórolt és örökölt pénzünket Quaestor tartós befektetésbe helyeztük. Most is itt csengenek a fülemben az irodavezető szavai: ez olyan, mint egy bankbetét. Ez nem tőzsde, itt nincs rizikó. Erre tessék!

 - kiált fel az Nyugat-Magyarországon élő asszony, akinek nem elég, hogy hónapokon belül műtétre kellene mennie, idén akarták Budapestre küldeni továbbtanulni két nagy fiukat. Most minden veszélybe került.

Márciusban nyugtattak, jött a törvény is, hogy kamat nélkül ugyan, de visszakapjuk a befizetett összeget. Most meg azzal szembesülünk, ha akarják, betartják az általuk hozott törvényt, ha nem, akkor nem. Huszonhárom év munkájából mintegy hatmillió forintot tettünk félre, ám hiába írják, hogy elismerik a követelésünket, annak alig harmadát kapjuk csak vissza. Ezek után kinek higgyünk, kiben bízzunk?

 - panaszkodott az asszony a Borsnak.

Mikor kaphatnak pénzt a károsultak?

Ez nagyrészt attól függ, hogy melyik alap kártalanítja az adott ügyfelet. A fiktív kötvények után 6 millió forintig (a kártalanítási szabályoknak megfelelően) a Befektető-védelmi Alap (Beva) fizet. Akinek viszont ennél nagyobb volt a kötvénybe helyezett megtakarítása, azt a Quaestor kártalanítási alap fogja kifizetni (30 millió forintig).


A valós kötvények után viszont teljes mértékben a speciális, külön erre a célra létrehozott alap fogja kártalanítani az ügyfeleket.

 Lényeges, hogy a Beva-tól származó kifizetéseket most kapják meg az ügyfelek, míg a fennmaradó összeget a Quaestor Alap fogja kifizetni, ami akkor történhet meg, ha az alapnak sikerül pénzhez jutnia.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit kell tennie az ügyfeleknek?

Az kötvényesek hamarosan megkapják a tájékoztató levelet azzal kapcsolatban, hogy milyen forrásból kapják meg a kártalanítást. Az első leveleket már hétfőn kézhez kaphatták, de hamarosan az összes ügyfél kezében tarthatja az értesítőjét. A károsultak Facebook csoportjában egyébként elégedetlenkednek a kötvényesek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy egyelőre csak a Beva kártalanítást kapják meg, a Quaestor alap később fogja kifizetni őket.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?