A betétesek, akiket csak 2000 euróig kártalanítanak

A betétesek, akiket csak 2000 euróig kártalanítanak

2015. április 20. 11:35

Míg Magyarországon 100 ezer euróig vannak biztosítva a betétek, több európai országban is ennél jóval kevesebbel kell beérnie egy esetleges bankcsőd esetén a megtakarítóknak. Van olyan ország például, ahol mindössze 2000 euróig lehetnek nyugodtak a betétesek.

Az elmúlt időszakban sokat hallottuk a sajtóban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nevét. Csak 2014-ben összesen kilenc hitelintézet ügyfeleit kellett kártalanítani. A kifizetések több mint 63 ezer károsultat érintettek mintegy 119 milliárd forint értékben. A legtöbb károsultat, mintegy 30 ezer betétest az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében érintette a betétbiztosítás, összesen több mint 54 milliárd forint értékben.

Az idei év sem indult azonban jobban, 2015-ben is már több esetben kellett kifizetéseket eszközölnie a betétbiztosítónak. Legutóbb például a DRB bankcsoportnál pórul járt, mintegy 73 ezer ügyfélnek fizettek kártalanítást 103 milliárd forint értékben. A DRB Bankcsoport felszámolása ráadásul nem csupán a Magyarországon élő ügyfeleket érintette, hanem 28 további ország állampolgárait is; az OBA természetesen őket is kártalanította.

Érdekes képet fest egyébként az egyes európai országokban érvényben lévő betétbiztosítási értékhatár. A Pénzcentrum körképe szerint a legtöbb helyen - hasonlóan Magyarországhoz - 100 ezer euróig biztosítják a betéteket. Akadnak azonban országok, ahol ettől jóval eltér a helyi szabályozás; és itt jellemzően nem magasabb, hanem jóval alacsonyabb értékhatárra kell gondolni.

Sok helyen például csak 50 ezer euróig vannak biztosítva a betétek - ilyen például Csehország, Szerbia, Finnország, vagy éppen Portugália is -, de van olyan nemzet, amely még ennyi biztosítékot sem ad a betéteseinek. Macedóniában például csupán 30 ezer eurós az értékhatár, míg Boszniában nagyjából 18 ezer euróig vannak biztonságban a betéttulajdonosok. A legkisebb értékhatárral Koszovóban kell beérnie a betéteseknek; ott mindössze 2 ezer euró, vagyis átszámolva nagyjából 600 ezer forintig kártalanítják a betéteseket.

Ha tehát valaki külföldi betételhelyezésben gondolkodik - például a csehekhez vinné a pénzét -, akkor az adott országban hatályban lévő biztosítási értékhatárt is érdemes figyelembe vennie a tranzakció előtt.

Amit a magyar betéteseknek feltétlenül tudnia érdemes!

Az elmúlt időszak eseményei után viszont még inkább előtérbe kerül a megtakarítások tudatos kezelése Magyarországon is. Éppen ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyet minden megtakarítónak meg kell szívlelnie, mielőtt bárhol is elhelyezné a pénzét. Ehhez feltétlenül tudni érdemes a hazai betétbiztosítás működését, amely az alábbi pontokban foglalható össze:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek (betéti okiratok, betétszámla-követelések), valamint a bank által 2003. január 1-jétől kibocsátott kötvények és letéti jegyek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • Az OBA védelme a magyarországi székhelyű bankok külföldi fiókjaiban elhelyezett betéteire is kiterjed.
  • Fontos tudni, hogy az OBA védelme nem vonatkozik minden hitelintézetben kínált megtakarítási formára. Például az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, a kamatozó részvény, a szövetkezeti részjegy, vagy a célrészjegy nem védettek.
  • A kifizetés maximum százezer euró betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
  • A védettség kiterjed az elhelyezett tőkeösszegre és annak még nem tőkésített (jóváírt) kamataira is, természetesen az értékhatáron belül.
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
  • Az OBA embléma minden védett bankban, hitelintézetben vagy takarékban megtalálható.

Fontos változások a betétbiztosításban

A betétbiztosítás működését jelentősen befolyásolják a 2014-ben elfogadott európai uniós irányelv alapján decemberben elfogadott új szabályok, melyek számos, a betétesek számára kedvező változást tartalmaznak. E szerint folyamatosan csökken majd a kártalanítási határidő, amely a jelenlegi 20 munkanapról 2019-től 15, 2021-től 10, 2024-től pedig 7 munkanapra rövidül.

Az új szabályozás a kisebb önkormányzatoknak is kedvező változást hoz, a legfeljebb 500 ezer eurós költségvetésű önkormányzatok betétei OBA-védelem alá kerülnek. Az OBA vagyoni feltöltöttségének 2024. július 3-áig el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát. Kikerülnek ugyanakkor az OBA védelem alól a hitelintézetek által kibocsátott letéti jegyek és kötvények.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25