18 °C Budapest

Ezt úgy viszik a magyar háziasszonyok, mint a cukrot

2015. április 6. 10:05

Márciusban minden idők legnagyobb lakossági állampapír eladását hajtotta végre az adósságkezelő. A lakosság tulajdonában levő papírok értéke 112 milliárd forinttal növekedett, ami többéves rekord.

2012 év elején az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) programot hirdetett a lakosság kezében lévő állampapírok mennyiségének növelésére annak érdekében, hogy az államadósságot minél nagyobb mértékben a belföldi befektetők finanszírozzák. Március hónapban a lakossági állampapírok bruttó havi értékesítése 305 milliárd forintot tett ki, mely minden idők legmagasabb értékesítése volt.

A nettó havi értékesítés - mely már nem tartalmazza a visszaváltott állampapírok mennyiségét - a 2012 óta eltel időszakban a legintenzívebb növekedést érte el a 112 milliárd forintos lakossági állampapír befektetéssel. Ennél nagyobb csupán tavaly júniusban volt, amikor a lakosságon kívül a másodpiacon intézményi befektetők is vásárolták. E nélkül az akkori lakossági értékesítés 60 milliárd forintot tett ki. Ezt a lehetőséget az adósságkezelő a következő hónapban megszűntette.

A 112 milliárd forintos havi növekedésből márciusban ismét a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) vette ki a leginkább részét 84 milliárd forinttal. A Kincstári Takarékjegyek (KTJ) összesített állománya 9 milliárd a Féléves Kincstárjegyeké (FKJ) 1 milliárd forinttal növekedett. A kötvények közül a legkedveltebb a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt, amelyből 14 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság. A Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) állománya 3 milliárd, a Babakötvények összes mennyisége 1 milliárd forinttal növekedett az év harmadik hónapjában.

Az éves változást alapul véve március végére 192 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány.

A növekményből a KKJ-re 100 milliárd, az FKJ-re 5 milliárd, az egy és kétéves KTJ-re és a KTJ Pluszra együttesen 15 milliárd forint jut. A PMÁK 48 milliárd, a BMÁK 22 milliárd, a Babakötvény állomány-változása 2 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2015. március végére a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya 2602 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1189 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 34,5 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 369 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 603 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 394 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 12,5 milliárd forintot tett ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm