Ezt úgy viszik a magyar háziasszonyok, mint a cukrot

Ezt úgy viszik a magyar háziasszonyok, mint a cukrot

2015. április 6. 10:05

Márciusban minden idők legnagyobb lakossági állampapír eladását hajtotta végre az adósságkezelő. A lakosság tulajdonában levő papírok értéke 112 milliárd forinttal növekedett, ami többéves rekord.

2012 év elején az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) programot hirdetett a lakosság kezében lévő állampapírok mennyiségének növelésére annak érdekében, hogy az államadósságot minél nagyobb mértékben a belföldi befektetők finanszírozzák. Március hónapban a lakossági állampapírok bruttó havi értékesítése 305 milliárd forintot tett ki, mely minden idők legmagasabb értékesítése volt.

A nettó havi értékesítés - mely már nem tartalmazza a visszaváltott állampapírok mennyiségét - a 2012 óta eltel időszakban a legintenzívebb növekedést érte el a 112 milliárd forintos lakossági állampapír befektetéssel. Ennél nagyobb csupán tavaly júniusban volt, amikor a lakosságon kívül a másodpiacon intézményi befektetők is vásárolták. E nélkül az akkori lakossági értékesítés 60 milliárd forintot tett ki. Ezt a lehetőséget az adósságkezelő a következő hónapban megszűntette.

A 112 milliárd forintos havi növekedésből márciusban ismét a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) vette ki a leginkább részét 84 milliárd forinttal. A Kincstári Takarékjegyek (KTJ) összesített állománya 9 milliárd a Féléves Kincstárjegyeké (FKJ) 1 milliárd forinttal növekedett. A kötvények közül a legkedveltebb a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt, amelyből 14 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság. A Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) állománya 3 milliárd, a Babakötvények összes mennyisége 1 milliárd forinttal növekedett az év harmadik hónapjában.

Az éves változást alapul véve március végére 192 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány.

A növekményből a KKJ-re 100 milliárd, az FKJ-re 5 milliárd, az egy és kétéves KTJ-re és a KTJ Pluszra együttesen 15 milliárd forint jut. A PMÁK 48 milliárd, a BMÁK 22 milliárd, a Babakötvény állomány-változása 2 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2015. március végére a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya 2602 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1189 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 34,5 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 369 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 603 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 394 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 12,5 milliárd forintot tett ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25