0 °C Budapest

Mégis kapnak pénzt a Quaestor károsultak?

2015. április 2. 18:03

Lázár János mai sajtótájékoztatójában elmondta, hogy a DRB ügyfelek kártalanítása lezárult, és a Quaestor esetében is lehetséges valamilyen kártalanítás, igaz az ügyben résztvevő feleknek viselniük kell a következményeket.

A Buda-Cashnek 96 301 ügyfele volt, ebben benne van a DRB Bankcsoport 82 870 ügyfele is. Az OBA 73 573 betétest kártalanított a bankcsoportnál (az eltérés a két szám között abból adódik, hogy az 500 forint alatti betétállománnyal rendelkező ügyfeleket az alap nem kártalanítja).

31 832 fő érintett a Quaestornál. A kormány azt javasolja, hogy azt a 22 264 főt, akik legfeljebb 6 millió forinttal rendelkeztek a Quaestornál, teljesen, 100%-ig kártalanítsa a Beva.

A kormány ezt az álláspontot képviseli, ugyanakkor az erről szóló végleges döntést a BEVA igazgatóságának kell meghoznia.

A 6 millió forint alatti befektetéssel rendelkező ügyfeleknél tehát minden megoldódott. 6 millió forint feletti összeggel 9568 fő rendelkezett, ezen károsultak helyzetének rendezéséért mindent megtesznek. Lázár hozzátette, hogy a Quaestornál 210 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényeket, ennek 30-50 százaléka mehetett kamatra. Azok, akik ebből a kamatból részesültek, az átlagosnál nagyobb kockázatot vállaltak és az átlagosnál jobban is kerestek, mintha egy szolidan működő bank ügyfelei lettek volna.

Elgondolkodtató, hogy milyen mértékben kell a bankoknak és a pénzügyi szektornak kártalanítania az olyan ügyfeleket, akik az átlagosnál nagyobb kockázatot vállaltak. Ezeknek az ügyfeleknek is viselniük kell a magasabb kockázat következményeit, ahogy azt állam és a pénzügyi szektor is teszi

- mondta el a miniszter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
MEDIA1  |  2023. február 5. 12:22
Februártól a TV2 Csoport sportcsatornái közvetítik a Coupe de France mérkőzéseit. A most megkötött h...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?