A jegybank visszavonta a DRB-kisbankok engedélyét

MTI
2015. március 2. 16:56

A jegybank visszavonta a DRB Bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke hétfőn.

Hozzátette: a jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére. Windisch László szerint az MNB vizsgálat eredményétől függően akár e héten döntés születhet a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfő délután hozott döntést a négy hitelintézet - DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank - tevékenységi engedélyének visszavonásáról, miután az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált - jegyezte meg.

Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre - a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak - törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek - mondta.

Windisch László hangsúlyozta, hogy így márciusban valamennyi fogyasztó kamatostul hozzájut kártérítéséhez ezen összeghatárig. Megjegyezte, hogy az OBA kártérítésének plafonja bőséges fedezetet nyújthat a lakossági károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak töredékét teszi ki. A DRB bankcsoportnál - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek mostanáig.

Az OBA-nak minden körülmények közt meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a jegybank felügyeleti alelnökének kezdeményezésére hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra - tette hozzá.

A Buda-Cash Brókerháznál a felügyeleti biztos a törvény szerint az ügyfelek érdekeire tekintettel, és a kialakítandó tiszta helyzet érdekében határozhat a nyitott pozíciók lezárásáról. Az alelnök felidézte, hogy a brókercég ügyfelei is jogosultak kártérítésre, amelyet mintegy 6 millió forint összegig a Befektető-védelmi Alap (Beva) nyújt majd számukra.

A Buda-Cash-nél történtek nyomán az MNB hétfőtől előre hozott vizsgálatsorozatot indított a befektetési vállalkozási piac több szereplőjénél. A soron kívüli ellenőrzések célja, hogy a felügyelők áttekintsék az érintett brókercégek nyilvántartási rendszereinek megbízhatóságát - foglalta össze Windisch László. Hozzátette: a jegybank minden körülmények közt véghezviszi a pénzügyi rendszer megtisztításának másfél éve megkezdett folyamatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vizsgálatsorozatot, amely nyomán tavaly felszámolás indult egyebek közt a Széchenyi Kereskedelmi Banknál, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél, és a jegybank számos jogosulatlan szolgáltatóval, például a Fortress-csoporttal szemben lépett fel sikeresen, az MNB még akkor is véghezviszi, ha ez egyes érdekcsoportokat sérthet - hangsúlyozta.

Az egyre szigorúbb felügyeleti eljárásokat azzal indokolta, hogy minél hamarabb tiszta helyzet legyen a piacokon. A jegybanki vezető érdekes összefüggésként említette meg, hogy éppen a Buda-Cash másfél évtizedes visszaélés-sorozatának felszínre hozatala, és az újabb előrehozott MNB vizsgálatok bejelentése után követelte "az egyik politikai csoportosulás" a problémákat fel nem táró pénzügyi felügyelet (PSZÁF) önálló mandátumának visszaállítását. Különös helyzet az, amikor egyes politikusok a százmilliárdos bűncselekménnyel gyanúsított bűnelkövetőkkel és a nekik pénzért dolgozó ügyvédekkel összhangban kezdenek el "önfeljelentésről" beszélni a sajtóban - jegyezte meg. Elképesztőnek nevezte azt is, hogy "egyes, a sajtóban megjelenő vélemények folyamatosan a felügyeleti munkát támadják, miközben a gyanú szerint bűncselekményeket elkövetők tevékenységét nem firtatják".

Windisch László jelezte, a jegybank a továbbiakban nem kíván reagálni a politikailag vagy egyéb szempontok alapján motivált "önfeljelentési" elméletekre, de utoljára leszögezi: a Buda-Cash-nél történt visszaélést kizárólag a jegybank részletes adatbekérése, az itt megfogalmazott gyanú alapján az MNB előre hozott helyszíni vizsgálata, illetve a befektetési vállalkozás informatikai adatállományának teljes körű felügyeleti szervermentése előzte meg. Csak ezt követően került sor a brókercég vezetőinek meghallgatására, s mindezek nyomán a jegybank azonnal megtett büntető feljelentésére. Ennek köszönhetően került sor a rendőrségi razziára - hangsúlyozta.

Windisch László arról is beszámolt, kezdeményezik a jogalkotónál, hogy az eddigi öt évenkénti átfogó vizsgálat helyett jóval sűrűbben, akár évente kerüljön sor a jövőben olyan vizsgálatra, amely áttekinti a brókercégek helyzetét. A jegybank egyéb - például a könyvvizsgálók felelősségének megerősítését célzó - jogszabály-módosítási lépéseket is kezdeményez. Az MNB ugyanakkor a saját vizsgálatainak gyakorítására, módszertanának szigorítására vonatkozó intézkedéseket természetesen saját hatáskörében, jogszabály-módosítás nélkül is megteszi - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm