7 °C Budapest

Egyre többen tesznek félre lakásra vidéken is

2015. január 8. 10:59

Egyre nagyobb összegeket tesznek félre a családok lakáscéljaikra, vidéken volt a legnagyobb bővülés ez elmúlt három évben - derül ki az OTP Lakástakarék elemzéséből. Északkelet-Magyarországon másfészeresére nőtt a megkötött lakástakarék szerződések átlagos összege, míg a Dél-Dunántúlon 38 százalékos volt a növekedés. Az alacsonyabb ingatlanáraknak köszönhetően vidéken a lakástakarékkal összegyűjthető összegek arányaiban nagyobb segítséget nyújthatnak a lakásvásárlásnál.

Egyre nagyobb összegeket tesznek félre a családok lakáscéljaik megvalósítására. A bővülés vidéken volt a legdinamikusabb, derül ki az OTP Lakástakarék friss elemzéséből. A 2012 óta közel harmadával nőtt a megkötött lakástakarék szerződések összege, a legnagyobb mértékű, több mint 50 százalékos bővülés Északkelet-Magyarországon történt. Szintén átlagon felüli, 38 százalékos volt a szerződéses összeg emelkedése a Dél-Dunántúlon, de még a legvisszafogottabb növekedést produkáló, Budapestet is magában foglaló Közép-magyarországi régióban is 13 százalék volt.

Településtől, régiótól függetlenül mindenhol jelentősen megemelkedett az átlagos szerződéses összeg az elmúlt években, ami azt mutatja, hogy egyre többet tesznek félre azok, akik képesek, illetve hajlandók takarékoskodni, hogy a szerződés lejártakor minél nagyobb felhasználható összeg álljon rendelkezésükre

- mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Egyébként egyre több magyar család szeretne az otthonával, lakhatásával kapcsolatos tervet megvalósítani a közeljövőben. Hozzátette:

A vidéken tapasztalható dinamikusabb növekedést még az is okozhatja, hogy sokakban tudatosul, hogy a lakástakarékkal összegyűjthető maximális összeg vidéken arányaiban nagyobb segítséget jelenthet egy esetleges ingatlanvásárlásnál, hiszen ott az árszintek érzékelhetően alacsonyabbak.

A szerződéses összegek mellett (ezek a teljes elérhető megtakarítást, illetve az elérhető kölcsönlehetőséget foglalják magukba egy lakástakarék-számla esetében) értelemszerűen a havi átlagos megtakarítási összegek is emelkedtek. Jelenleg átlagosan több mint 16 ezer forintot tesznek félre a lakástakarékra szerződő ügyfelek egy hónapban, ami 2011-hez képest 20 százalékot meghaladó növekedést mutat.

Érdekes, hogy az elmúlt időszakban az átlagos megtakarítási idő is 6 évre nőtt , ami arra utal, hogy a magyarok egyre inkább mernek hosszabb távra tervezni. Az országos jövedelmi viszonyok természetesen a lakástakarék szerződések átlagos összegében is visszaköszönnek: Budapesten a legmagasabbak, míg az elmúlt évek lendületes bővülése ellenére továbbra is Kelet-Magyarországon a legalacsonyabbak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt három évben egyébként a lakástakarék szerződések háromnegyedét vidéken kötötték, egynegyedét pedig Budapesten, ez az arány nem változott számottevően az utóbbi években.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 12:01
Németh Balázs az RTL Híradójának kérdésére elmulasztotta megemlíteni, hogy az eddigi 2,1 milliárdos...
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?