27 °C Budapest
Na, ezzel szinte tuti a kétmillió az államtól

Na, ezzel szinte tuti a kétmillió az államtól

2014. december 18. 11:34

A Start-számla kiváló megtakarítási lehetőséget nyújt a gyermekeseknek, ezzel ugyanis több mint kétmillió forintot is összegyűjthetnek gyerekeiknek felnőttkorukra, akár már havi ötezer forint befizetésével. De minek köszönhető, hogy ilyen jó befektetés a Babakötvény, és miért érdemes a gyermek születése után minél hamarabb számlát nyitni?

A Start-számlamegnyitásánál többek között a Babakötvény magas hozama jelentett vonzó megtakarítási lehetőséget. A február előtt született gyermekek számlájára ugyanis a 8,7 százalékot nyújtó kötvénysorozatot lehetett megvásárolni, de a később született csecsemőknek is a kiemelkedő, 4,7 százalékos kamatokat nyújt az újabb kötvénysorozat.

Tényleg megéri Start-számlát nyitni?

Sok féle kedvezményt kapunk, ha Start-számlát nyitunk, amit egy egyszerű értékpapírszámla nyitásával nem érhetnénk el:

  • Babakötvényt csak Start-számlára vásárolhatunk
  • Adó-, járulék- és illetékmentességet kap a gyermek
  • 10 százalékos állami támogatás jár (évente maximum 60 ezer forintig)
  • Kezdeti, 42 500 forintos állami támogatás

Csak Start-értékpapírszámlán vehetünk Babakötvényt

A Babakötvénynek köszönhetően kimagasló hozamot érhetünk el a Start-számlára befizetett pénzen. A 19 éves megtakarítási időszak alatt ugyanis hat százalékos hozammal számolva

a gyerek 18 éves korára nagyjából 2,3 millió forint megtakarítás jöhet össze, mindössze havi ötezer forint befizetése mellett.

A hat százalékos kamatozású Babakötvények vásárlása egyébként reális várakozásokat takar és összecseng a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott előrejelzésnek.

A Babakötvények kamatozása ugyanis az infláció éves mértékétől függ, amit a jegybank hosszú távon három százalékban határoz meg. Erre jön rá a kamatbónusz, ami egységesen, fixen három százalék, és ennek köszönhetően a reálkamatunk mindig pozitív lesz. Ráadásul negatív inflációs adat esetén sem mehet a kamatozás három százalék alá, vagyis a minimális kamatunk három százalék lehet.

Az év vége felé közeledve érdemes megemlíteni, hogy nem csak havi rendszerességgel lehet befizetni a Start-számlára, hanem egy összegben is (például az év végi prémiumot). Az állami támogatás szempontjából ugyanis az a lényeges, hogy naptári éven belül mennyi pénzt fizettünk be a Start-számlára. Így 60 ezer forint egyszeri befizetéssel teljes mértékben ki tudjuk használni a 10 százalékos állami támogatást.

Tehermentes a megtakarításunk

A kamatadó (16 százalék) és az egészségügyi hozzájárulás (EHO, 6 százalék) a megtakarításunk hozamának közel negyedét elviszi, azonban a Stat-számlán megtakarított pénzek adó- és járulékmentességet élveznek. Szintén fontos tényező, hogy a futamidő végén illetékmentesen felvehető az így megtakarított összeg, vagyis megússzuk a tranzakciós illeték költségeit. Ez a korábban említett 2,3 millió forinttal számolva mintegy 6 900 forintos spórolást jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

10 százalékos állami támogatás jár minden befizetés után

A Start-számlára befizetett minden összeg után évente 60 ezer forint befizetéséig 10 százalék állami támogatás jár, ez évente hatezer forintot jelent. Lényeges viszont, hogy más állami támogatott megtakarításokhoz képest itt nincsenek költségek, ráadásul a Babakötvénynek köszönhetően kiemelkedő kamatozása is van a megtakarításunknak. Az évi 60 ezer forint egyébként részletekre lebontva csupán ötezer forintos kiadást jelent havonta.

Kezdeti támogatás

Az állam minden csecsemőnek születésekor Start-letéti számlát nyit, amin 42 500 forintot helyez el. Ez az infláció mértékével kamatozik. Ahhoz, hogy a Babakötvény kamatait megkapjuk meg kell nyitnunk a Start-értékpapírszámlát a Magyar Államkincstár kirendeltségeiben. Ez egyébként a feltétele annak is, hogy a számlára befizethessünk pénzt és ezzel megkapjuk a 10 százalékos állami támogatást.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?