18 °C Budapest

Máris léptek a bankok az MNB döntésére

Pénzcentrum
2014. május 29. 17:25

Várható volt, hogy a bankok lépni fognak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamat vágására, amelynek köszönhetően az irányadó kamatláb 2,4 százalékra csökkent. Arra is lehetett számítani, hogy ez a betéti kamatok csökkenésével jár, több hitelintézet már a héten lépett, és csökkentette betéti kamatlábait.

Kedden újabb vágást hajtott végre az MNB, a jegybanki alapkamat 10 bázisponttal, 2,4 százalékra süllyedt. Ahogy azt a kamatvágáskor megírtuk, a jegybanki alapkamat csökkenése a bankbetétek kamatának csökkenését vonhatja maga után. Ez be is igazolódott, a tegnapi naptól négy bank csökkentette a betéti kamatait.

Mennyivel csökkennek a betéti kamataim?

A BankRáció.hu értesülése szerint az OTP Banknál május 28-tól 0,10 százalékkal alacsonyabb lett a Lakossági bankszámláról leköthető Net betét és Prémium Plusz betét, a Tartós Befektetési Betétszámlán elérhető 5+ éves betét, és az OTP Simple Bankszámláról leköthető 6 hónapos betét kamata. A kamatok a Net betét esetén 1,40 százalékot, a Prémium Plusz lekötött betét esetén 1,90 százalékot, a Simple betét esetén 0,65 százalékot tesz ki. Az 5+ éves betét egységesített banki kamatlábmutatója (EBKM) a teljes futamidőre 2,81 százalék.

Klikkelj! Álomnyugdíj három lépésben: ezzel csak nyerni tudsz

Szintén a tegnapi naptól csökkent 0,10 százalékkal a Raiffeisen Tartós Befektetési Betétszámla látra szóló kamata 1,4 százalékra, és a TBSZ-ről leköthető Raiffeisen Flexikamat Tartós Lekötött Betét kamata 2,4 százalékra.

A 3 hónapos futamidejű MKB kombinált betétek kamata is csökkent. Egységesen 0,1 százalékkal mérséklődtek a pénzintézetnél elérhető betétek kamatlábai. Az MKB Kötvénnyel kombinált betét kamata napi bankkapcsolat nélküli betétlekötés esetén 1,18 százalékra, napi bankkapcsolat melletti betétlekötés esetén 2,17 százalékra, az MKB Kincstár élet- és nyugdíjbiztosítással kombinált betétek kamata napi bankkapcsolat nélküli betétlekötés esetén 1,87 százalékra, napi bankkapcsolat melletti betétlekötés esetén 2,86 százalékra csökkent amennyiben a portfólió összetételének aránya 50-50 százalék. Az akciós forint betétek kamata is alacsonyabb lett: a 3, 6 és 12 hónapos Akciós betét kamata 0,89 százalékra, a Napi bankkapcsolat betét kamata 1,87 százalékra változott.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Klikkelj! Figyelem! Napokon belül pénz tűnhet el a számládról

Az Axa Bank OKÉ Betétszámla akciós látra szóló kamata 0,10 százalékkal lett alacsonyabb, kivéve az 500.000 Ft egyenlegig fizetett kamatot, mert az fix 0,10 százalék. Jelenleg 500 ezer és 5 millió forintos számlaegyenleg között a kamat 1,90 százalék, ötmillió és 500 millió forint között pedig 2,40 százalék. Az ezen összeg feletti egyenlegre a bank nem fizet kamatot. A TisztaHaszon Tartós Lekötési Számla kamata 36 hónapra 2,65 százalék, 60 hónapra 3,40 százalék, mindkét módozat kamata 0,10 százalékkal lett alacsonyabb.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?