A bankok újabb betét-trükkjei: a csúcskamatok titka

Pénzcentrum2013. október 27. 08:02

Nem is akármilyen csúcskamatokkal csábítják a bankok leendő betéteseiket. Különösen azok a hitelintézetek járnak elől az akciózásban, ahol valamilyen biztosítási termék is elérhető. Nem árt tehát vigyázni, nehogy olyasvalamibe tegyük a pénzünk, amire egyáltalán nincs szükségünk.

Az elmúlt években több kombinált betét is megjelent a hitelintézetekben. Ezeknek a lényege, hogy egy jellemzően ultra rövidtávú befektetésre kiemelkedően magas kamatot fizetnek, de ezért cserébe elvárják, hogy egy nagyobb összeget hosszú távon is lekössünk. Ilyen betéteknél érdemes jól átgondolni, hogy valóban megéri-e számunkra hosszú időre elhelyezni a pénzünket, hiszen a betét feltörésével a kamatokat is elveszíthetjük.

Nézzd meg te is a legjobb betéti ajánlatokat a BankRáció.hu-n

Az akciós kamat tehát forintosítva csak kis összeget jelent, hiszen rövid (sokszor csak 1-2 hónapos futamidőre) adják a bankok. Ráadásul egyre több az úgynevezett unit-linked biztosítással kombinált betét, melyek a betéteknél sokkal összetettebb kockázatokat jelentenek a megtakarítóknak.

Erre vigyázz, mielőtt unit-linked biztosítást kötsz

Az ilyen kombinált termékeken túl találunk szép számban akciós betéteket az indiánnyár derekán. Kisebb bankok már feltétel nélkül is kínálnak 5 százalék körüli betéteket. Friss pénzre most is több hitelintézet kínál az átlagosnál magasabb kamatot, de a kamatadó mentes TBSZ számla is jó választás lehet azoknak, akik 3-5 éves időtávra szeretnének pénzt félretenni.

Címkék:
öngondoskodás, betét, befektetési alap, unit-linked,