Itt vannak az újabb ötletek: mi lehet még ingyenes Magyarországon?

Pénzcentrum2013. szeptember 10. 05:06

Havi 2 ingyenes utalást ígér a kormány a rászoruló családoknak, de ezzel valószínűleg a bankolás teljes költsége nem fog csökkenni, csak mi érezhetjük magunkat egy kicsit újra a bankkártyák előtti világban. Mi legyen még ingyen, szavazz te is!

Nem teljesen újdonság a kormány ötlete miszerint ingyenessé kellene tenni a készpénzfelvételt. Még május 8-án az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta azon irányelv tervezetét, ami előírná, hogy minden országban legyen legalább egy olyan bank amely uniós állampolgároknak ingyenes vagy méltányos áru bankszámlát kínál. Csak az a különbség, hogy ez a terv nem számol a tranzakciós adóval.

Az uniós adatok szerint a 15 éven felüli állampolgárok 14 százalékának nincs bankszámlája. Ez itthon 27 százalék, és felmérések azt mutatják, hogy a bankszámlával nem rendelkező magyarok 84%-a egyáltalán nem is érzi szükségét a számlanyitásnak. Sőt egyre többen gondolkodnak komolyan azon, hogy megszüntetik azt.

A kormány célja állítólag az, hogy a rászoruló családok ingyen hozzáférhessenek a pénzükhöz, de közben már most valószínűsíthető, hogy a bankolás egyéb költsége tovább nőnek. Ennek a vége csak az lehet, hogy a 100 milliárdnál is többe kerülő készpénzhasználat nő tovább, visszarepítve minket valahova a 90-es évek közepére. Nem valószínű, hogy bankszámlát nyitna az, akinek most nincs.

Pedig épp a készpénzhasználat visszaszorítása volt az egyetlen előnye a tranzakciós adónak, de így ennek is vége lehet. Mintha a chipsadó beszedése után mégis járna két csomag ingyen a kövéreknek. Mi összeszedtük, hogy mi lehetne még ingyenes Magyarországon. Ha neked is vannak ötleteid, akkor írd meg nekünk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
kormány, tranzakciós illeték,