Kiderült: ennyi aranya van a Nemzeti Banknak

Pénzcentrum2013. június 10. 16:34

Elhanyagolható mennyiségű, mintegy három tonnányi aranyat tart a tartalékai között a Magyar Nemzeti Bank - derül ki a jegybankelnök írásbeli válaszából. A kérdést Volner János parlamenti képviselő tette fel.

"1989-ben az MNB akkori vezetése a nemzetközi tendenciákkal összhangban azt a stratégiai döntést hozta, hogy aranykészleteit a technikailag szükséges minimális szintre csökkenti. Ezért a nemzetközi aranypiacon történt értékesítések következtében 1989 májusától 1992 októberére az MNB aranykészlete 65 tonnáról több lépcsőben a jelenlegi 3 tonnára csökkent. A készlet szintje ettől kezdve változatlan, annak értékének ingadozását az aranyárfolyam határozza meg." - áll Matolcsy György válaszában.

A jegybankelnök egyben ara is felhívja a figyelmet, hogy az aranytartalék euróban kifejezett értékét az MNB havonta közli (a honlapon a statisztikai idősorok között, a nemzetközi tartalékoknál lehet megtalálni). Április végén 111 millió euró volt az aranytartalék értéke, ez 99 ezer uncia, nagyjából 3 tonna arany. A csaknem 36 milliárd eurós devizatartalékból az arany részaránya kevesebb, mint fél százalék.

 

Címkék:
mnb, arany, matolcsy, volner jános, aranypiac,