Hova tedd a pénzed idén tavasszal? Itt keresheted a legtöbbet

Pénzcentrum2013. február 11. 05:27

Legutolsó összefoglalónk óta újabb negyed százalékot csökkentett a monetáris tanács a jegybanki alapkamaton, ami a bankok kamatpolitikája mellett a legnagyobb meghatározója, mennyit is ér a pénzünk a bankokban. A tranzakciós illeték még kevésbé jön jól a megtakarítóknak, hiszen bankok között már szinte sehol sem ingyenes az utalás. A szakértők szerint a jövőben egyre kevésbé lehet jellemzőm, hogy több banknál tartsuk a pénzünket, csak azért mert máshol magasabb kamatot kínálnak.



1,2 százalékos kamatkülönbségért sem éri meg utalgatni

Egymillió forint uralásakor 2 ezer forintot kell fizetni az államkasszába. Ha ezt a pénzt egy ATM-nél felvesszük, akkor 3 ezret. A bankok különböző módon hárították át ezt a költséget, de az elmondható, hogy szinte minden esetben fizetnünk kell valamennyit. A friss pénzre fizetett akciós kamatok miatt így nem éri meg bankról bankra utalni a pénzünket, hacsak a bankunknál nem ingyenes vagy fix díjas az utalás. Ez a 2 ezer forintos illeték azt jelenti, hogy még 1,2 százalékpont kamatkülönbség esetén sem éri meg más pénzintézethez utalni a pénzünket, ha az illetéket teljes egészében kénytelenek vagyunk kifizetni.

A bankok legjobb kamatait aBankRáció.hu-n tudod te is megnézni, ahol saját igényeidre is szabhatod az ajánlatokat.


A nagyobb hitelintézetek legjobb ajánlatait szedtük össze. Egymillió forintra a legjobb esetben 7,5 százalékos éves kamatot adnak, de ezt feltételek nélkül. Ez azt jelenti, hogy havonta 5 050 forint körüli hozamra számíthatunk a számlavezetési díj levonása után. Nincs nagy különbség az éves és féléves betétek kamatai között, ez azt is jelenti, hogy a bankok szerint nem várható jelentős mozgás a bankközi kamatokban a következő egy évben. Valószínűleg idén végig hasonló számokat fogunk látni a hirdetményekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem sokkal jár magasabb kamat különböző feltételek teljesítése esetén sem. Az ultrarövid futamidőre lekötött betétekre lehet 8 százalék körüli éves kamatot kapni, ez erre az időszakra 10 ezer forintot jelent.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az a friss pénz: Ez a titok: így járhatsz túl a bankod eszén

Címkék: