Ez lenne a bankok nagy dobása? Kereshetsz a bankkártyáddal

Pénzcentrum2013. január 18. 05:27

Új módszerekkel próbálják megnyerni ügyfeleiket a bankok. Az elmúlt hónapokban több olyan bankkártya is megjelent, amivel a bolti vásárlásaink során jóváírást kaphatunk. Úgy működnek, mint a hitelkártyák, csak adósságtól nem kell tartanunk. Megéri ezért bankot váltani vagy magasabb éves díjat fizetni?

A bankok igyekeznek a kártyás vásárlás felé terelni ügyfeleiket, ezért a legnépszerűbb folyószámlák esetében szinte az összes banknál elengedik a tranzakciós illetéket, de van ahol maga a vásárlás is olcsóbb lett idén, ha nem készpénzt használunk. Bemutatunk néhány példát azon megoldásokból, amivel a bankok próbálják saját folyószámláikat kedvezőbbé tenni és a kártyás fizetést előtérbe helyezni.

Két bank is bevezetett olyan bankkártyát az elmúlt hónapokban, melyek használatával a hitelkártyák esetében már jól ismert jóváírásokat szerezhetünk. A Raiffeisen OneCard-jával csak bizonyos üzletekben spórolhatunk így, ezekben az üzletekben 2-15 százalék azonnali jóváírást kapunk. Az AXA is hasonlóval ált elő. A folyószámlákhoz igényelhető World MasterCarddal, ami akciósan 3 hónapig 2 százalékos jóváírást ad. Ez később havi költésünk fügvényében 0 -1 százalékra csökkentik. Még így is megérheti, hiszen az elköltött összeg a hónap végéig tovább kamatozhat a folyószámlán, ahol a piaci átlagnál jóval magasabb hozamot ad a bank és ingyenes készpénzfelvételre is lehetőség lesz.

Mit nyerhetünk ezekkel a kártyákkal?

A OneCard birtokosai csak néhány üzletben kapnak kedvezményt, ilyenek a kijelölt CBA üzletekben, a kiemelt Agip töltőállomásokon, a Magyar Telekom saját és partner üzlethálózatában, a Marionnaud Parfümériákban, a Líra Könyv és az INTERSPORT üzleteiben, a Vista Utazási Irodákban és az UNIQA Biztosítónál. Abban az esetben érdemes ezt a kártyát választani, ha többször megfordulunk ezekben az üzletekben, hiszen a kártya plusz költsége a legolcsóbbhoz képest 3 200 forint, évi 4 990 forintba kerül a bank folyószámláihoz.

Nehéz kalkulálni az ilyen speciális jóváírásokkal, hogy mikor éri meg kiváltani a kártyát. A legalacsonyabb 2 százalékos jóváírással számolva legalább 160 ezer forintot kell költenünk, hogy ez a plusz költség megtérüljön.

Az Axa kártyája hasonlót tud, de minden üzletben kedvezményeket kapunk. Kezdetben ez 2 százalék, majd az első negyedév után havi költésünk függvényében 0 -1 százalékra csökkentik. A kártya kibocsátási díja 4 900 forint és éves költsége is 7 900 forint.  Ez igen magas, főleg annak a függvényében, hogy ingyenes kártya is elérhető ugyanezekhez a számlákhoz. A kártyával ingyenes vehetünk fel pénzt is, ami alkalmanként 350 forintos spórolást jelenthet. Az első negyedé  után a költekezéseink függvényében állapítja meg a bank, hogy milyen kedvezmények járnak, 50 ezer forintos havi vásárlási összeg alatt semmi, a fölött pedig:


Havi 50 ezer forintos költés esetén 533 forintot nyerhetnek az AXA számla tulajdonosai havonta, 100 ezer felett már 1 316 forintot, ami már több, mint a kártyadíj. Feltüntettük azt is, hogy mennyit nyerhetünk azon, hogy a kártya késleltetett terhelésű. Ez azt jelenti, hogy a bankkártyás vásárlást követően nem vonják le azonnal a bankszámláról a vásárlás összegét, csak foglalásba helyezik, így bár az összeg az elérhető egyenlegében a továbbiakban már nem szerepel, mégis tovább termeli a kamatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összeségében nem a fenti kártyák döntik majd el, hogy melyik bankhoz érdemes vinni a pénzünket, és a kedvenc hitelkártyánkat sem érdemes lecserélni. De azok, akik a fenti bankok mellett döntenek elgondolkodhatnak a lehetőségen, és néhány száz vagy ezer forintot spórolhatnak havonta. A döntés előtt érdemes megnézni számla körképünket és a legjobb hitelkártya ajánlatokat.

A legjobb folyószámlák 2013-ban: Újra lecsap Matolcsy új adója: tovább drágítanak a bankok

A legjobb hitelkártyák: Ki hinné? Több tízezret kereshetsz a legjobb hitelkártyákkal

Címkék:
axa biztosító,