-6 °C Budapest

Év végéig még csökkentheti a 2012-es jövedelemadóját (x)

Pénzcentrum
2012. december 12. 15:52

Magyarországon a hosszú távú pénzügyi tervezés sajnos egyelőre kevésbé elterjedt. Az OTP Öngondoskodási Index 2012. őszi mérésének adatai szerint az emberek kevesebb, mint fele készít magának pénzügyi tervet a következő hónapra, alig negyedrészük tervez a következő évre, és csupán 12%-uk gondol 5 évnél hosszabb távra - tudtuk meg Nyitrai Győzőtől, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztály igazgatójától.


Megtakarításaink tervezésekor, de különösen a közép- és hosszú távra szóló befektetési döntések meghozatalakor fontos szempont lehet, hogy egy adott megtakarítási forma választásával van-e lehetőségünk adókedvezményeket igénybe venni.

Az ilyen pénzügyi konstrukciókkal járó előnyöket mindenkinek érdemes átgondolni és a lehetőségekhez képest kihasználni.

Jelentős adókedvezmény érhető el olyan megtakarítási formákkal, mint a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ). Ennek ellenére az OTP Öngondoskodási kutatásban megkérdezettek 2 százaléka rendelkezik TBSZ-szel és mindössze 3 százalék NYESZ-szel.

Nyitrai Győző szerint: "Ha például TBSZ számlánkon 2 millió forintot helyezünk el és 5 évig azon tartjuk, akkor évi 7 %-os feltételezett hozamú eszközbe fektetve összesen 128 ezer forint kamatadó megtakarítást érhetünk el a konstrukció által biztosított adókedvezménynek köszönhetően. Ez a teljes befektetett összeg 6,4%-a. NYESZ számlára 500 ezer forint éves befizetéssel és 7%-os hozammal számolva - az előtakarékossági támogatás és a kamatadó-kedvezmény révén - 10 év után már több mint 1,8 millió Ft adókedvezményt vehetünk igénybe (előtakarékossági támogatás+kamatadó kedvezmény). Ez a teljes befektetett összeg 36%-a, vagyis ennyivel jobban járunk más, adókedvezményt nem nyújtó megtakarítási formákhoz képest. Ha 10 éves időtávon gondolkodunk, de nem tudunk 500 000 Ft évente megtakarítani, hanem havi 20 000 Ft-ot (évente 240 000 Ft-ot), akkor összesen 893 ezer Ft adókedvezményhez jutunk. Nem mindegy tehát, hogy milyen megtakarítási formával gondoskodunk a hosszabb távú céljainkról."

Az OTP Bank a korábbi tapasztalatokból kiindulva az idei év végén is nagy érdeklődésre számít az adóoptimalizálást lehetővé tevő termékekkel kapcsolatban. "Aki az év végéig nyit TBSZ számlát, hamarabb lesz jogosult a 3 év után járó kamatadó-kedvezményre, 5 év után pedig a kamatadó-mentességre. Aki pedig még nem fizetett be NYESZ számlájára idén, annak érdemes sietnie, hogy csökkenthesse a 2012-es személyi jövedelemadóját. Különösen érdemes lehet a néhány évvel nyugdíj előtt állóknak még idén NYESZ számlát nyitni, hiszen a kihirdetésre váró adóváltozások értelmében 2013. január 1-jétől az újonnan nyitott NYESZ számlák minimális tartási ideje 3 évről 10 évre növekszik." - emelte ki Nyitrai Győző.

További információk

(x)

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 05:00
Óriási gazdasági és geopolitikai lehetőséget jelenthet India számára, hogy az amerikai-kínai viszony...
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?