Óriási ajánlatok év végéig, te is több tízezret nyerhetsz

Pénzcentrum2012. november 28. 05:27

Több tized százalékponttal kínálnak év vége felé közeledve nagyobb kamatokat a bankok a TBSZ termékekre. Az akciók mellett is  most érdemes kérni a hosszú távú 3-5 éves befektetéseket, hiszen lassan vége a felhalmozási időszaknak és néhány éven belül részleges vagy teljes adómentességgel juthatunk a pénzünkhöz kedvező hozamokkal. Összeszedtük a bankok legjobb ajánlatait.

A Tartós Befektetési Számla nyitására minden évben december 31-ig van lehetőség. Mivel ez idén nem lesz munkanap, legkésőbb 27-28-ai héten tudjuk bankfiókokban lekötni pénzünket. Az év végéig tartó felhalmozási időszakban helyezhetjük el a pénzünket a számlán, amit aztán további összegekkel nem növelhetünk csak a kamatok jóváírásával növekedhet a megtakarításunk. Minimális befektetés összege 25 ezer forint.


Ez után öt évig tarthatjuk a pénzünket a TBSZ-en, ekkor tejesen adómentessé válik a befektetés hozama. Három év után is kivehetjük, akár részlegesen is a megtakarításunkat, ügyelve arra, hogy legalább 25 ezer forint maradjon a számlán, ha nem akarjuk teljesen megszüntetni. Az ilyenkor felvett összeg után részlegesen meg kell fizetni az adót, amit nekünk külön kell megtennünk, hiszen a sima betétekkel ellentétben a bankok ezt nem teszik meg automatikusan.

Két fajta, egymás közt nem átjárható számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, ahol az értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) széles köréből lehet választani. Az adófizetési moratórium alatt is lehet értékpapírokat adni-venni, csak pénzt nem szabad felvenni vagy elutalni erről a számláról, ekkor ugyanis borul a rendszer, vagyis elvész az adókedvezmény. Ilyenkor a megszakítás napján megállapított lekötési hozam után meg kell fizetnünk a normál (2011-től 16%-os kamat, árfolyamnyereség és osztalékadót).

A BankRáció.hu internetes betét összehasonlító oldalsegítségével összeszedtük a bankok legjobb ajánlatait. 10 százalékos adót kell fizetnie annak, aki 3 év után hozzá kíván férni pénzéhez és annak kamataihoz. Erről külön adóbevallást kell készítenie és befizetni az adóhatóságnak a megfelelő összeget.

Az alapkamathoz vagy BUBOR-hoz kötött termékek mellett több fix termék is megtalálható, amelyeknél előre biztosak lehetünk a kifizetés nagyságában. A fenti táblázatban szereplő ajánlatokat, mind feltétel nélkül nyújtják a bankok. Se jövedelemátutalást, se mást nem várnak el. A kamatadó mentességgel a legkedvezőbb esetben 66 ezer forintot nyerünk, ennyi lenne a kamatadó 412 500 forint hozam után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha még az első három évben szeretnénk hozzáférni a pénzhez meg kell fizetnünk a teljes 16 százalékos kamatadót, és ezt külön bevallani az adóhatóságnak. Ez a bevallás és plusz ügyintézés lehet az egyetlen, ami a TBSZ ellen szól valamint a FIX termékek esetén annak a kockázata, hogy pozitív kamatpálya alakul ki Magyarországon, magyarán a rövidtávú betétekért később sokkal nagyobb hozamokat kaphatunk. Ma már akár devizában is tarthatjuk TBSZ-es megtakarításainkat, de az értékpapírszámlákon szabadon kereskedhetünk, a lényeg csak az, hogy ne vegyünk ki az első 3 évben. Idén még 3 évvel a nyugdíjba vonulás előtt is lehet Nyugdíj Előtakarékossági Számlát nyitni, ami adójóváírás formájában államilag támogatott megtakarítás. Idei jövedelemadónk terhére már csak decemberben nyithatunk ilyen számlát is.

 

Címkék:
osztalékadó,