1 °C Budapest

Soltvadkert: rekordidő alatt fizetett az OBA

Pénzcentrum
2012. július 4. 13:47

Minden korábbi kártalanításhoz képest rövidebb idő alatt fizette ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet "v.a." betéteseit. A betétesek 98,4%-a 10 munkanapon belül jutott a takarékszövetkezetnél elhelyezett megtakarításához. Az OBA gyors kártalanításának köszönhetően a betétesek nagy része már a végelszámolás 2012. június 1-i elrendelésétől számított 20 munkanapon belül a pénzéhez jutott.

Az OBA lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15 332 betétesének túlnyomó többsége számára a 33 milliárd forintot meghaladó kártalanítás kevesebb, mint feleannyi ideig tartott, mint amit a jogszabály előír. A húsz munkanap helyett, az egyértelmű jogosultsággal rendelkező ügyfelek - szám szerint 14 022-en - már 7 munkanap alatt megkapták a legfeljebb 100 ezer eurós kártalanítást.

A kártalanított ügyfelek száma 2012. július 3-ig 15 090 főre növekedett, amely a betétbiztosítási kártalanításban részesülő betétesek 98,4%-át jelenti. A még hátralévő pl. gyámhatósági, hagyatéki ügyekben a jogerős lezárások függvényében fizethető ki a betét. A törvény szerinti 20 munkanapos kártalanítási határidő 2012. július 17-én jár le, ami az egyértelmű jogosultsággal rendelkező betétesekre vonatkozik. Ezt követően - utógondozás keretében - a takarékbetétek esetében korlátlan ideig, az egyéb betétek vonatkozásában 5 évig élhetnek követelésükkel a betétesek az OBA felé.

Az OBA a Magyar Állammal kötendő megállapodása alapján hamarosan megkezdheti az 1993 júliusa előtt elhelyezett - mintegy 16 millió Ft összegű - állami garanciás betétek kifizetését is.

Bevált a KBB adatszolgáltatás

A minden korábbinál gyorsabban lebonyolított kártalanítás informatikai alapját az OBA által 2009-ben kezdeményezett, a bankok által kimutatandó KBB (konszolidált biztosított betét) adat tette lehetővé. A KBB előállítás képességét a PSZÁF folyamatosan ellenőrzi a hitelintézeteknél. Az ügyfelek számára a bankfiókokban is kikérhető adat azt mutatja meg, hogy egy betétesnek aktuálisan mekkora kártalanítást fizetne adott időpontban az OBA. A bankok számára évente kötelező a KBB adatszolgáltatás az ügyfelek részére. Ennek bevezetése óta most először került sor KBB adatállomány alapján való nagy volumenű kifizetésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Várhatóan tovább rövidül a kártalanítás ideje

Az Európai Bizottság által 2010-ben javasolt, még nem elfogadott betétbiztosítási direktíva a jelenleg hatályban lévő húsz munkanapos kártalanítási időt várhatóan tovább csökkenti. A jelenleginél is gyorsabb ütemű kártalanítás végrehajtása a mostaninál jóval szigorúbb követelményeket támaszt a betétbiztosító szervezetek és partnereik számára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?