Van felesleges 25 ezred? Fektesd be adómentesen

Pénzcentrum2011. november 13. 14:45

Felmérések szerint a Tartós Befektetési Szerződést még viszonylag kevesen ismerik és veszik számításba, pedig sokak számára fontos, hogy adóelőnnyel járjon a megtakarításuk. A TBSZ a középtávú megtakarításban gondolkodók számára lehet kiváló megoldás, hiszen a befektetett összeg a 3. év elteltével 10%-os adózással, az 5. év elteltével pedig adómentesen hozzáférhető. A TBSZ betétgyűjtési időszaka év végével lezárul, nézzük hova teheted a pénzed.

Hogyan működik a rendszer?

Tartós Befektetési Számla nyitására minden évben van lehetőség, ha az ügyfél igénybe szeretné venni, nincs más dolga, mint felkeresni egy befektetési szolgáltatót. A számla legalább 25 ezer forint kezdő megtakarítás elhelyezésével nyitható meg. A nyitás éve lényegében felhalmozási év, ez idő alatt a befektető maga dönt, mikor és mekkora összeget kíván elhelyezni a számlán. Az így összegyűjtött, majd befektetett összeg a 3. év elteltével 10%-os adózással, az 5. év elteltével pedig adómentesen hozzáférhető.

 


Két fajta, egymás közt nem átjárható számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, ahol az értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) széles köréből lehet választani. Az adófizetési moratórium alatt is lehet értékpapírokat adni-venni, csak pénzt nem szabad felvenni vagy elutalni erről a számláról, ekkor ugyanis borul a rendszer, vagyis elvész az adókedvezmény. Ilyenkor a megszakítás napján megállapított lekötési hozam után meg kell fizetnünk a normál (2011-től 16%-os kamat, árfolyamnyereség és osztalékadót).

A következő nagyra sikerült táblázatban összeszedtük a legnagyobb bankok ajánlatait, biztosan betérünk még valamelyikbe év végéig, ne felejtsünk el gondoskodni megtakarításainkról sem. A megtakarítás kiválasztásakor filyeljünk a felmerülő költségekre épp úgy, mint a várható hozamokra. A számlanyitási és vezetési díjakon túl az idő előtti megszüntetés költségeivel is számolnunk kell, ha nem tudjuk kivárni a 3 évet. A folyószámla szükségességére is figyeljünk, hiszen ez plusz költségekkel járhat

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A TBSZ tehát ajánlott mindenkinek, aki több évre nélkülözhető megtakarításokkal rendelkezik. Elsősorban a legalább 3-6 évig rendelkezésre álló források elhelyezése javasolt TBSZ-en, így biztosítható, hogy a befektető kedvezményes adózás mellett, vagy adó nélkül jut megtakarításának kamatához, illetve hozamához.

 

 

Címkék:
osztalékadó,