40 év utáni nyugdíj: rossz hír a minisztertől - heti hírösszefoglaló

Pénzcentrum2011. augusztus 14. 18:02

Hullámzó frankárfolyam, mentőcsomag, 40 év utáni nyugdíj, tutibiztos befektetések, ócsai hitelestelep, diszkontok háborúja, Sziget 2011: ezek az elmúlt hét kulcsszavai Pénzcentrum.hu cikkei alapján. Heti hírösszefoglalónk augusztus 8 és 14 között. (Kattint a címre a teljes cikk elolvasásához!)

Péntekre stabilizálódott a frank: ez történt a héten a devizával

Kedd éjszaka óta 10%-ot zuhant a svájci frank az euróval szemben, aminek döntő része a csütörtöki és pénteki kereskedésben következett be. Ezek láttán kezdenek megjelenni a trendfordulót sugalló elemzések, szakértői kommentárok. Bár ezt még korai lenne nagy biztonsággal kijelenteni, az egyre valószínűbb, hogy a frank az euróval szemben a paritás felett ingadozhat egy enyhén gyengülő trend mellett a következő hónapokban. Ezt egyrészt a svájci jegybank sorozatos figyelmeztetései és eszköztára, másrészt több piaci tényező együttesen érheti el.

Már kérhetjük az árfolyamrögzítést: itt vannak a részletek

Péntektől igényelhetik a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező adósok a jogszabályban meghatározott árfolyamrögzítést bankjuktól. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az ügyfelek hosszú távra is megalapozott döntést hozhatnak, ugtyanis az árfolyamrögzítés időszakához képest nem emelkedhet 15%-nál nagyobb mértékben 2014-től a törlesztőrészlet.

Ki segítsen rajtunk? Az állam vagy az OTP?

Saját mentőcsomagot dolgozott ki devizahiteleseinek az OTP. Az állami megoldáshoz kísértetiesen hasonlító, annak alternatívájaként választható elképzelés némileg magasabb szinten rögzítené a törlesztési árfolyamokat. Az OTP a svájci frankot 200, az eurót 265 forintos árfolyamon rögzítené. A kormány által kínált árfolyamnál magasabb rögzített árfolyam azt jelentené, hogy három év "türelmi idő" után kevésbé növekednének az adósok terhei.

Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy milyen mélyen kellene a zsebébe nyúlnia a kormánynak a projekt kivitelezése során.

Ha jön a világvége, ide tedd a pénzed

Amerikában költségvetési vita, az eurózónában adósságválság. Mibe érdemes fektetni összekuporgatott vagyonunkat ilyen gazdasági helyzetben? Biztos befektetéseket kerestünk a párnahuzat helyett, azoknak, akik pénzüket a legnagyobb biztonságban szeretnék tudni.

40 év utáni nyugdíj: rossz hír a minisztertől

A "nők - 40" kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz (a jogosultsági idő számításához) nem vehető figyelembe a tanulóidő - derül ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter képviselői kérdésre adott válaszából. Ugyanakkor a nyugdíj összegének kiszámításakor a szolgálati időt kell figyelembe venni, így abba beleszámítják az ipari tanulóként eltöltött éveket.

Lakást vennél? Ennyit alkudhatsz vidéken, ennyit Budapesten

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén júliusban az országban kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a megelőző két hónapban - áll a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci elemzésében. Az elemzés talán legérdekesebb eleme ugyanakkor a vidéki városokban, Pest megyében és Budapesten mért irányár változások, valamint a potenciális vásárlók alkupozíciója.

Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy milyen mélyen kellene a zsebébe nyúlnia a kormánynak a projekt kivitelezése során.

Vipera, pisztoly, sokkoló - ennyibe kerül, hogy megvédd az otthonod

Sokan tartanak attól, hogy a szociális rendszer átalakítása miatt Magyarországon is megromlik a közbiztonság. Ha a most Londonban zajló eseményekhez hasonlókra nálunk talán nem is kell számítani, nem lehet kizárni, hogy az elszegényedett, elkeseredett emberek nagy számban tévednek a bűn útjára. Körbejártunk néhány fegyverboltot, hogy megtudjuk: a magukat és szeretteiket védeni kívánó polgárok milyen legális eszközökkel védekezhetnek és ezek beszerzése mennyibe kerül?

Ezeken a napokon nem dolgozunk jövőre: itt a lista

2012-ben öt pihenőnapot kaphatnak a munkavállalók a munkaszüneti napok körül, igaz, ezeket le kell dolgozni szombatonként.

Ebből már nem lesz igazi nyár: sokan nyögik a pocsék szezont

Borúsan alakul a szezon a vízpartokon: a július eleji kánikula után jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a korábbiaknál jóval kevesebb strandolnak - ez pedig meglátszik a szállodák, vendéglátóhelyek forgalmán is. A pocsék idő miatt leginkább azok a vendégek maradnak el, akik az utolsó pillanatban döntenek a nyaralásról.

Kiskapu: mégis lehet készpénzzel fizetni a Szigeten

Bár idén elvileg csak és kizárólag elektronikus kártyával lehetne fizetni a 2011-es Sziget Fesztiválon, ennek ellenére a Pénzcentrum.hu mégis talált kiskaput a rendszerben, ahol mégiscsak elfogadják a készpénzt.

Címkék: