A reálhozamok hátán másznak feljebb a betéti kamatok

Világgazdaság2011. július 7. 09:02

Megugorhat a betétállomány, ha a magánnyugdíjpénztárak által kifizetett reálhozamokat lekötik az egykori tagok. A háztartási megtakarításokért folyó verseny máris élénkülni látszik, elkezdtek felfelé kúszni a banki betétkamatok - írja a Világgazdaság.

Hamarosan elkezdhetik kifizetni a magánnyugdíjpénztárak az egykori tagoknak a reálhozamokat. Egy átlag tag 70-75 ezer forint reálhozamra számíthat, mivel a mintegy 3 millió visszalépő hozzávetőlegesen 220 milliárd forintnyi reálhozamot generált. Természetesen nagy lehet a szórás. Sokan több százezer forintot tehetnek majd zsebre, és ahol egy családban több visszalépő is volt, komoly összeggel gyarapodhat a családi büdzsé.

Ez új perspektívákat nyithat meg a pénzintézetek előtt is, hiszen jól irányzott akciókkal végre bővíthetnék a tavaly december óta folyamatosan csökkenő lakossági betétállományt, amelynek nagysága május végén már alig haladta meg a 7300 milliárd forintot.

A háztartási megtakarításokért folyó verseny máris élénkülni látszik, elkezdtek felfelé araszolni a banki betétkamatok. Az MNB statisztikái szerint a tavaly októberi alig 4,5 százalékos mélypont óta idén májusra a lekötött forintbetétek átlagos kamata már megközelítette az 5,4 százalékot, azóta pedig akár feljebb is mehettek a ráták, a bankok ugyanis jelenlegi akcióikban még ennél is bőkezűbbek.

Jelenleg 8 százalék körül vannak a legjobb ajánlatok. Azok a bankok viszont, amelyek hajlandók ennyit fizetni a betétekre, rendszerint komoly feltételrendszerhez kötik az akciós kamatot. Ami viszont változást jelent az elmúlt évek gyakorlatához képest, hogy a banki aktivitás kezdi felváltani a korábban legnépszerűbb akciós feltételt, vagyis a bankon kívüli forrásból származó "új pénzt".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: