PSZÁF: milliárdos kárt okoztak a magánnyugdíjpénztárak

Pénzcentrum2011. június 6. 08:32

Az elmúlt napokban szárnyra kapott hírek szerint a PSZÁF négy magánnyugdíjpénztárnál is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték. A Napi Gazdaság értesülései szerint a kérdéses pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája.

A PSZÁF elsősorban az alkalmazott költségek miatt emelt kifogást. A közvetett befektetésekből eredő többletköltségek a felügyeleti határozatok szerint egyértelműen negatívan befolyásolták az eszközértéket és ezen keresztül a nettó hozamot is. A PSZÁF ugyanis alapelvként fektette le, hogy ha az alap mögött nagyságrendileg húszfajtánál kevesebb papír van, akkor az vélhetően olcsóbban és egyszerűbben megvehető lett volna közvetlenül is.

Előírták, hogy a kasszák mutassák ki április 29-ig az indokolatlan közvetett befektetés által okozott többletköltséget, és azt május 25-ig utalják vissza a pénztártagok számlájára, közben az erre vonatkozó követelést érvényesítve a vagyonkezelővel szemben. Úgy tűnik, ezt határidőre csupán az Aegon tette meg. A pénztár szakemberei szerint a probléma abból eredt, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak, nem mindig egyértelműen értelmezhetők.

Az AXA-nál is úgy látják, hogy a jogszabályok eltérő értelmezése miatt alakulhatott ki nézetkülönbség a PSZÁF és a pénztárak között. A PSZÁF februári határozatának megállapításait az OTP Mnyp. is megalapozatlannak tartotta, ezért bírósági felülvizsgálatot is kért annak jogszabálysértő volta miatt. Jogerős döntés - nyomatékosították a napilapnak -még nem született az ügyben. Az ING-nél (ahol egyébként a felügyelet az önkéntes pénztárnál is "túlszámlázást" állapított meg) írásban közölték, hogy egyelőre ebben a tárgykörben jelenleg nem nyilatkoznak.

 

Címkék:
túlszámlázás, aegon önkéntes magánnyugdíjpénztár,