Nyugdíjpara: meddig kell még várni a reálhozamokra?

Világgazdaság2011. május 30. 08:32

A visszalépő tagok nyugdíját a holnapi napig elszámolják és a jövő hét végéig átadják az államnak a magánnyugdíjpénztárak. Bár a határidő nem okoz gondot, azonban néhány vagyonelemmel lehetnek problémák - írja a Világgazdaság.

A magánnyugdíjpénztárak holnapi dátummal elszámolják, a jövő hét végéig pedig átadják az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett, mintegy 3 millió pénztártag vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA). A valódi határidő ennél szűkebb, június 10-e, hiszen a törvényben szereplő dátum valójában pünkösdvasárnapra esik. Ez is tartható egyébként, bizonyos vagyonelemek átadásával viszont lehetnek még problémák.

A vagyonkezelők ugyanis eredetileg csak egy Kelernél vezetett számlaszámot kaptak az értékpapírok átadásához, a Keler viszont külföldi részvényeket nem tud befogadni. E probléma megoldására kötött megállapodást az állam az UniCredit Bankkal, hogy a pénzintézet letétkezelőként fogadja a külföldi részvényeket.

"Ennek érdekében több mint 30 országban nyitottunk az UniCredit közvetítésével értékpapír- és letéti számlát" - mondja Borbély László András , az NYAA majdani kezelését végző Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Az ÁKK-nál úgy látják, az összes teher-, per- és kötelezettségmentes pénzügyi eszközt tudják majd venni, természetesen az egyes részletszabályok értelmezése még nem egyértelmű. Lehetnek például olyan értékpapírok, amelyek az alapszabálya kizárja az államot mint tulajdonost, vagy külön engedélyekhez köti az értékesítést vagy visszaváltást. Néhány pénztárnál ugyanakkor ingatlanelemek is vanak a portfóliókban, és ingatlantulajdonnal sem tud mit kezdeni az ÁKK. Borbély szerint azonban ezen vagyonelemek azonban elhanagolhatóak a teljes , mintegy 3000 milliárdos összvagyonhoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kasszáknak a vagyonátadást követően, mintegy egy hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy kiszámolják az egyes tagoknak visszajáró reálhozamot és tagdíj-kiegészítést, ezeknek az összegét július 20-ig kérhetik vissza az államtól. Arról azonban, hogy az NYAA mikor utal a kasszáknak és így az intézmények mikor tudnak majd utalni egyelőre még nincs jogszabály. A kormány korábban augusztus végéig ígérte a reálhozamok kifizetését.

 

Címkék: