Nincs elég nyugdíjmegtakarítás a biztosítók szerint

Világgazdaság2011. május 25. 09:02

Azok sem készülnek fel kellőképpen a nyugdíjas éveikre, akik ezt anyagi helyzetüknél fogva megtehetnék. A nyugdíj és befektetés jellegű életbiztosítások után ugyan van érdeklődés, de a legtöbben nem jutnak el a szerződés megkötéséig. A biztosítók is érzik ezt a visszafogott lelkesedést termékeik iránt, 111 ezer szerződéssel volt kevesebb március végén, mint egy évvel korábban- írja a Világgazdaság.

A második pillérből kiszakadt ügyfelek várhatóan újabb megtakarítási formák után nézhetnek, amivel pótolhatják a kiesett kötelező magánnyugdíjpénztár által nyújtott biztonságot, ilyenek lehetnek az élet-, illetve nyugdíjbiztosítások - mondta el a lapnak Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet- és bankbiztosítási vezérigazgatója.

Az új ügyfelek viszont még hiányoznak a piacról a tavalyi 2,08 milliós szerződésszám idén márciusra 1,96 millióra csökkent. A sok kimenő állományt nem tudják pótolni az új szerződések - magyarázta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának vezetője. Hiába ismerik fel sokan az öngondoskodás fontosságát, de a magyarországi pénzügyi kultúra hiányosságai miatt nem jutnak el ezek a felismerések konkrét cselekvésig, Bartha Viktória, az Aegon életbiztosítási vezérigazgató-helyettese szerint.

Kevesen tudják félretenni fizetésik 10 százalékát, ennyi lenne szükség a biztos nyugdíjas kori megtakarítások megteremtéséhez. Ami érthető azok körében, akik havi 80-100 ezer forintot keresnek, viszont sokan mások sem teszik ezt meg, pedig lenne rá lehetőségük.

 

Címkék: