16 °C Budapest

Megcsapolhatják a pénztárak a nyugdíjszámlákat

Pénzcentrum
2011. április 18. 16:58

Számlánként 795 forinttal csökkenthetik majd a magánnyugdíj-pénztárak az állami rendszerbe visszalépő tagok által felhalmozott összeget a vagyonátadás pillanatában - derül ki a kormány legújabb nyugdíjpénztári törvénymódosító csomagjából. A javaslat meghatározza azt is, hogyan kell kiszámítani a reálhozamot.

Újabb nyugdíjpénztári módosító javaslatcsomagot terjesztett a kormány az Országgyűlés elé. Az egyik legfontosabb pontosítás, hogy végre teljesen világossá vált, miként kell kiszámítaniuk a pénztáraknak a reálhozamot. Az már eddig is ismert volt, hogy az egyéni számlák 2011. május 31-ei állapota lesz a mérvadó az elszámolásnál. A pénztár május végi időpontra fogja beértékelni az egyéni számlánkat a mögöttes befektetési eszközök piaci értéke alapján, majd ezt utalja át teljes egészében a visszalépők után az államhoz június 12-ig.

Még mindig nincs határidő a reálhozam kifizetésére

A pénztárak a reálhozam kiszámítását a következőképpen fogják elvégezni. Minden egyes tagnál (természetesen automatizált rendszer segítségével) veszik az egyéni számla május végi értékét, majd ebből levonják a hozamgarantált tőke összegét. Utóbbi egy olyan képzeletbeli számla egyenlegét jelentené, ami úgy áll össze, ha a befizetések nem a valós tőkepiaci hozamok szerint, hanem a havi inflációnak megfelelően kamatoztak volna. Az új törvényjavaslat a gyors vagyonátadás érdekében lehetővé tenné, hogy az utolsó elszámolási hónapban, vagyis májusban, az áprilisi inflációt is figyelembe lehessen venni. A tagokat a tagdíj-kiegészítés és a reálhozam illeti meg. Ezt a pénztáraknak kell majd július 20-ig visszaigényelniük az államtól.

Az újonnan benyújtott törvénymódosítás sem tartalmazza, hogy mikor kell a pénztáraknak ténylegesen kifizetniük a reálhozamokat és egyéb tételeket a tagoknak. A kormány részéről voltak utalások arra, hogy 2011. augusztus végéig ki kell majd fizetni a tagokat, azonban ez a szabályozás egyelőre kimaradt a törvényből. Elképzelhető, hogy a következő napokban érkezik majd erre vonatkozó módosító javaslat.

2,4 milliárdot kapnak a pénztárak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány elismeri, hogy a pénztárakra jelentős többletköltséget rónak az elszámolási és vagyonátadási feladatok. Korábban már kaptak lehetőséget a pénztárak arra, hogy ha kifogynak a tartalékaikból, akkor a hónapok végén 265 forintot levonhassanak a tagok egyéni számláinak befizetéseiből származó pozitív hozamból. A kormány engedélyezné, hogy a tagok egyéni számláit a visszautalás előtt fejenként 795 forinttal csökkentsék. Ez a Portfolio.hu számításai szerint 3 millió tag esetében összességében 2,4 milliárd forintnak felel meg szektorszinten.

Ezt az összeget a működési és likviditási tartalék kimerülését követően lehet felhasználni. Ami megmarad, azt 2011. szeptember 15-ig az államnak vissza kell utalni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?