Így készülnek a chipes bankkártyák: videó a plasztikgyárból!

Pénzcentrum2011. február 25. 11:02

A magyar kártyakibocsátók nagy része 2011-ben valósítja meg bankkártyáinak chipesítését. Ezért hamarosan minden kártyabirtokos rendelkezik majd olyan kártyával Magyarországon, melyben apró szilíciumlapocska található. A változás elsősorban nagyobb biztonságot jelent majd a plasztik használóinak, de a bankkártyán gyűjthető hűségpontok kényelmét, valamint a chip nyújtotta változatos felhasználási lehetőségeket is élvezhetik a kártyabirtokosok.

"Kevés korszerű technológia van, ami rövid időn belül, szinte a teljes fogyasztói kör számára elérhetővé válik. A chipkártya ilyen, hiszen várhatóan 2012 elejére a kártyabirtokosok túlnyomó többségének lesz ilyen kártyája, azonban a technológiában rejlő lehetőségek még messze nincsenek kiaknázva - mondta Gauder Milán, a MasterCard regionális vezetője. "A jövőben a piaci szereplőkön múlik, hogyan használják ezt a lehetőséget, milyen adatokat, funkciókat helyeznek el a kártyán, és ezzel mennyiben könnyítik majd meg a kártyabirtokosok életét."

A kártyába illesztett chip elsődleges funkciója a biztonság: a chipkártyát nem lehet másolni, így ezek a típusú visszaélések teljes mértékben kiküszöbölhetőek. A kártyáikat chippel ellátó bankok túlnyomó többsége elfogadja a MasterCard javaslatát, hogy a kártyabirtokosok aláírásuk helyett a PIN kódot alkalmazzák a tranzakció jóváhagyásához, ezzel a visszaélések, még az eddigi rendkívül alacsony szintnél is, lejjebb szoríthatók.


A chipes kártyák biztonsága már a gyártástól kezdve biztosított. A 2010-ben az Állami Nyomda Nyrt. által is megszerzett MasterCard Card Quality Management audit garantálja a teljes körű fizikai és logikai biztonságot, a magas minőséget, a használhatóságot és a megbízhatóságot az okos kártyák előállítása során. A komplex szolgáltatást nyújtó gyártók esetében a plasztik gyártását, a chipbeültetést és a chip megszemélyesítését követő teljes logisztikai folyamat (levél, PIN-boríték gyártása, borítékolás, postázás) is biztosított. Így a kártyát a gyártástól kezdve a felhasználó által indított tranzakciókig maximális biztonság jellemzi.

A biztonsági szerepen túl ugyanakkor a chip számos más lehetőséget rejt. Bevezetésével a hazai kibocsátó bankok technikailag közelebb kerülnek az érintésnélküli bankkártyák kibocsátásához, így az átállás közvetetten segíti a PayPass terjedését is.

A MasterCard PayPass 2009-ben érkezett Magyarországra, jelenleg több banknál is elérhető. Az új technológiával készült bankkártyák előnye, hogy fizetéskor elegendő néhány centiméterre közelíteni a fizetőeszközt a terminálhoz és megtörténik a fizetés. A PayPass kártya 5 000 forint összeghatár alatt nem kér PIN kódot, ami a MasterCard adatai szerint akár 5 másodperc alá is szoríthatja a művelet átlagos idejét. Az új típusú kártya optimális megoldást jelent a gyors fizetést igénylő üzletekben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák, mozik pénztárainál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PayPass sikerét jól mutatja, hogy 2010 szeptemberében világszerte több mint 88 millió PayPass kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig elérte a 276 ezret. Összesen 36 országban van PayPass, terjedése folyamatos.


Más országokban számos jól működő példa van arra, hogy a tömegközlekedés jegyvásárlását többek között érintésnélküli bankkártyák segítik. A fizetési mód előnye, hogy lehetővé teszi, hogy a kártyabirtokosok a tömegközlekedési eszközökre felszállva ugyanazzal a bankkártyával vegyék a buszjegyet, amivel napi vásárlásaikat végzik.

Köszönhetően annak, hogy a chipes kártyák jelentős memóriával rendelkeznek alkalmasak hűségpontok gyűjtésére, amihez már nem lesz szükség külön plasztikkártyára. A chip számon tartja a vásárló által gyűjtött pontokat. 2010-től Magyarország egyik legnagyobb hűségprogramja, a SuperShop is elérhető MasterCard chipkártyán keresztül.

A chipkártyák kibocsátása 2010-ben vett lendületet egy, év alatt több mint 70%-kal nőtt a hazai chip állomány, az elfogadóhelyek tekintetében pedig még az EU átlagnál is jobban teljesítettünk. Az EU-ban a chipes kártyákat elfogadó terminálok aránya átlagosan 85% szemben a hazai 97%-kal (Forrás: EMVCo, Magyar Nemzeti Bank). 2010 szeptemberében világszerte az összes kártya 36%-a volt chipes, a glóbusz összes bankkártya termináljának 65%-a volt képes olvasni az EMV kártyákat.

Címkék: