Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni

Pénzcentrum2011. február 6. 11:02

Tovább csökkent a lakosság megtakarítási képessége - derül ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményeiből. A felmérés szerint száz emberből mindössze 17-nek van megtakarítása, ezért is érinthették a gazdasági válság következményei rendkívül érzékenyen a háztartások többségét. A nyugdíjas évekre a legtöbben tartós lekötött bankbetéttel készülnének.

A Raiffeisen-Gfk megtakarítási index 2011. januári értéke kismértékű csökkenést mutat az előző negyedév adatához képest. Ennek fő oka a lakosság megtakarítási képességének csökkenése.

A megtakarítások szerkezetét vizsgáló index értéke az előző időszakhoz képest alig változott, továbbra is a bankbetét a domináns megtakarítási forma, de a kockázatosabb értékpapírok aránya emelkedett. Nagyon kicsi azok aránya, akik csak készpénzben, vagy kizárólag nem banki termékekben gondolkodnak. A megtakarítási attitűd értéke kismértékben csökkent, a gazdasági körülmények 2010 IV. negyedévében sem kedveztek a korábbiaknál jobban a megtakarítások képzésének. A jövőbeli megtakarítási képességet mérő index ugyanakkor a lakosság pozitív várakozásait vetíti előre, a válaszadók 25%-a bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog - viszont kevés háztartás számít érdemi változásra jövedelme növekedését illetően.

Az előző időszakhoz képest növekedett a választott megtakarítási formával teljes mértékben elégedettek aránya, bár összességében nincs változás (a legalább némileg elégedettek aránya 95%). A kizárólag bankbetéttel vagy alacsonyabb prioritású eszközzel rendelkezők közel fele tökéletesen elégedett tartalékai kezelésével.

A megtakarítással rendelkezők közül a legtöbben váratlan kiadásokra, a gyermekek jövőjére, illetve nyugdíjas éveikre tesznek félre - utóbbiak számaránya 2010 utolsó negyedévében növekedett. A lakásvásárlást, lakásfelújítást, utazást, autó vagy műszaki cikk vásárlását, mint megtakarítási célt jóval kevesebben említették. Korcsoportjukon belül a legnagyobb arányban az 50 év felettiek, az iskolai végzettség szerint pedig a felsőfokú végzettségűek rendelkeznek tartalékokkal.

Nyugdíjas éveikre a megtakarítással rendelkezők közel fele tartósan lekötött bankbetéttel készül, de viszonylag sokan (a válaszadók 24%-a) szeretné időskori megélhetését önkéntes nyugdíjpénztárral, vagy ingatlanbefektetéssel bebiztosítani - a megkérdezettek közel 15%-a azonban nem tudta eldönteni, milyen befektetési forma lenne a legmegfelelőbb ebben a kérdésben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egykulcsossá alakított személyi jövedelemadó és a családi adókedvezmények új rendszerének bevezetése lehetőséget teremt sokak számára arra, hogy növeljék megtakarításaikat, miközben a nyugdíjrendszer átalakítása az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet. A hagyományos bankbetétben történő megtakarítások mellett, egyre nagyobb érdeklődésre lehet számítani a hosszabb távú megtakarítási formák iránt (ilyen például a Tartós Befektetési Számla). Összességében a közelmúlt változásai a pénzügyi tudatosság fejlődését vetítik előre - kommentálta az eredményeket Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője

 

Címkék: