Beszerzési ár alatt árult a multi - nem maradt el a bírság

Pénzcentrum2010. december 22. 09:32

A Penny Market Kft.-t 109, míg a Lidl Magyarország bt.-t 155 millió forintos pénzbírságra ítélte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a tisztességtelen forgalmazói magatartást tiltó jogszabály értelmében - írja a Napi Gazdaság.

A bírságok összege rendkívül magasnak tekinthető, ugyanis a törvény alapján megbüntetettek nem számítanak visszaesőnek. A Penny-t a 30 napon túli fizetési határidő megsértése miatt marasztalták el, míg a Lidl három pontban is vétkesnek bizonyult. Egyrészt a kereskedelmi hálózat valójában nem nyújtott olyan szolgáltatást a partnereinek (például polcszerviz díj), amiért azonban visszatérítést kért a beszállítóktól, másrészt nem volt összhangban az üzletszabályzata a szerződéskötési szokásaival, valamint a Lidl is megsértette a 30 napon túli fizetési határidőt.

A CBA Kereskedelmi Kft. is szerepel az MgSzH által nyilvánosságra hozott listában, ugyanis a kereskedelmi láncnál a hivatal mindenre kiterjedő vizsgálatot tartott. A társaságra bár bírságot nem rótt ki a hivatal, azonban különböző vállalások teljesítésére kötelezte a láncot. A fő gond a láncnál az volt, hogy napvilágot látott, a CBA nem adja át teljes egészében a gyártóktól kapott kedvezményeket. A Kereskedelmi láncnál azonban remélik, hogy idővel változni fog majd a szabályozás erre vonatkozó része, ugyanis véleményük szerint az akciók szervezésének többletköltsége miatt ez lenne elfogadható.

Eközben a Vidékfejlesztési Minisztérium is nyilvánosságra hozta a beszerzési ár alatti értékesítés miatt kirótt büntetések listáját. Összesen 132,78 millió forintnyi büntetést róttak ki a különböző kereskedelmi láncokra.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Összességében a legtöbb bírságot, mintegy 46, 018 millió forintot az Auchan Magyarország Kft. kapta, a kereskedelmi láncot szinte majdnem hasonló mértékű büntetéssel, 44,224 millió forintos pénzbüntetéssel a Tesco követi.

 

Címkék:
penny market fizetés,