120 új bankfiókot nyitna hazánkban az UniCredit

Pénzcentrum2010. december 2. 18:02

A közép- és kelet-európai növekedési lehetőségek kiaknázását tervezi az UniCredit expanzió és a bank tőkeáttéttelének növelése révén - derül ki Federico Ghizzoni vezérigazgató londoni befektetői prezentációjából. A bank öt éven belül 900 új fiókot nyitna a régióban jelenlegi 3860 egysége mellé, ebből 120-at Magyarországon - írja a Dow Jones.

Mint a bankok többsége, az UniCredit is profitabilitásának növelésére törekszik, és ebben kiemelt szerepet szán Közép- és Kelet-Európának. A milánói székhelyű bank ezért "kész finanszírozni" expanziós lehetőségeit és növelni tőkeáttételét "erős tőkehelyzetére és biztos refinanszírozására" támaszkodva.

Az UniCredit közelmúltban közzétett gyorsjelentéséből kiderült: a bank régiós adózás előtti profitja a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi csaknem háromszorosára, 366 millió euróra nőtt. A 22 országban működő bank jelezte: nagyobb régiós piacaira kíván fókuszálni a jövőben. A csoport jelenleg is keresi régiós vezetőjét, hisz az előző, Federico Ghizzoni nemrég a bankcsoport vezérigazgatója lett.

Ghizzoni most közölte: a bankcsoport kifejezett szándéka, hogy több tőkét allokáljon Közép- és Kelet-Európába. A következő öt évben 900 új fiókot tervenek nyitni Közép- és Kelet-Európában, ebből 300-at Törökországban és 300-at Romániában, 120-at Magyarországon, a maradék összesen 180-at pedig Oroszországban, Bulgáriában és Szerbiában - írja a Dow Jones. A vezérigazgató kijelentette: nem gondolkodnak azon, hogy mindehhez tőkeemelést vesznek igénybe.

Az UniCredit harmadik negyedéves gyorsjelentése alapján a ráfordításnak számító magyarországi bankadó első részét a harmadik negyedévben számolta el a bank. Ennek fényében a magyar leánybank 19 millió eurós, vagyis közel 5,5 milliárd forintos harmadik negyedéves, IFRS szerinti adózás előtti eredménye azt mutatja, a bank jövedelmezősége átlagon felüli a bankszektorban (a szektor a harmadik negyedévben - igaz, magyar számviteli szabályok szerint, a bankadó első felének elszámolása után - közel 60 milliárd forint veszteséget szenvedett el.)
Ennek ellenére, a bankadó hosszú távú fennmaradását valószínűsítve elsőre túl ambiciózusnak tűnik a 120 új magyarországi bankfiók megnyitása: a 2009. év végi adatok szerint 133 fiókkal rendelkezett a pénzintézet. Jelenleg épp az UniCredit terveivel ellentétes folyamatok zajlanak a magyar bankoknál (lásd a tervezett elbocsátásokat), és az MNB stabilitási jelentése szerint is hátrányba kerül(t)ünk az anyabankok tőkeallokációjában. Kérdés, a fiókhálózat megduplázásához milyen üzleti volumen-bővítést kapcsolna a bank (ehhez igénybe venne-e akár fúziós eszközöket is), és a következő öt év során milyen ütemezéssel valósítaná ezt meg.

 

Címkék: