500.000 forintos érmét bocsát ki az MNB

Pénzcentrum2010. augusztus 20. 15:02

A Magyar Nemzeti Bank 2010-es emlékpénz-kibocsátási programjának megfelelően ma két azonos témájú és érmeképű, de eltérő címletű emlékérmét bocsát ki.

A Magyar Nemzeti Bank "Szent István intelmei"megnevezéssel 500 ezer és 50 ezer forintos címletű arany emlékérméket bocsát ki. Az érmék elő- és hátlapján látható képek és feliratok - az értékjelzés kivételével - azonosak, az emlékérmék mérete és tömege azonban elérő.

A nagyobbik, 500 ezer forintos érme 62,838 gramm (azaz 18 dukát) tömegű, átmérője 46 milliméter. A kisebb 50 ezer forintos emlékérme 22 milliméter széles és 6,982 gramm (azaz 2 dukát) tömegű. Mindkét érme 986 ezrelék finomságú aranyból készült. A félmillió forint névértékű érméből mindössze 500 darab verhető összesen, míg a kisebb pénzből 5000 darab készíthető.


Az emlékérmék előlapján, a középmezőben Szent István király Intelmei Szent Imre herceghez középkori latin nyelvű kézírásos szövegének bevezetése - "In nomine Domini nostri Ihesu Christi: Incipit Decretum sancti Regis Stephani" (Thuróczy-krónika, XV. század) - olvasható, szabálytalan pergamenre helyezve. A szövegtől balra a "2010" verési évszám, jobbra a "BP." verdejel, alatta két vízszintes sorban az értékjelzés és a "FORINT" felirat látható. Az előlap felső részén, félköriratban a "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" felirat olvasható.


Az emlékérmék hátlapján, a középmezőben Szent István király és Szent Imre herceg ábrázolása látható, amely a mateóci (Matejovce, ma a szlovákiai Poprád településrésze) Szent István király plébániatemplom XV. századi szárnyas oltárának főoltárképe alapján készült. Az emlékérme szélén, felső köriratban a "SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI", alsó köriratban a "SZENT IMRE HERCEGHEZ" felirat olvasható. Az emlékérmék alsó részén, Szent István király és Szent Imre herceg ábrázolásától jobbra található Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MNB idei emlékpénz-kibocsátási programjában további három emlékérme kibocsátása szerepel, melyek közül kettő Erkel Ferencet, egy pedig Bíró Józsefet, a golyóstoll feltalálóját fogja ábrázolni.

Címkék: