Ott a GVH szeme az OTP Lakástakarékon és a Fundamentán

Pénzcentrum2010. július 30. 16:02

Piaczavaró tényezőket sejt a lakás-takarékpénztáraknál a Gazdasági Versenyhivatal, ezért vizsgálatot indított ellenük, bár kartellgyanú nem merült fel. A piac jelenleg kétszereplős, de a hivatal nem tartja kielégítőnek a két pénztár közötti versenyt, mert mindketten magas kamatmarzzsal dolgoznak, miközben alig hiteleznek.

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint a pénztárak ügyfeleinek csak mintegy 15%-a vesz fel lakáskölcsönt a minimális négyéves megtakarítási időszak után, míg a környező országokban 45-60%-os ez az arány. Az elnök úgy véli, hogy a megtakarításokat sem ösztönzik megfelelően: "a szabályozók megengednék, hogy a pénztárak olyan ajánlatokat tegyenek, amelyekkel ösztönöznék az előtakarékosságot azok számára is, akiknek nem kell az olcsó hitel, ám ők mintha csak az állami támogatás vonzerejére építenének" - fogalmazott.

A vizsgálat azért időszerű, mivel a kormány új lakásprogramjában valószínűleg nagyobb szerepet szán a lakás-takarékpénztáraknak, ezért mielőbb érdemes megtudni, nincs-e hiba a két cég munkájában vagy a szabályozásban. A tervek szerint a kasszák a náluk levő ügyfélbetétek 75%-át helyezhetik majd ki - a mostani 20% helyett - az előtakarékosság megkezdésekor azonnal vagy kétéves megtakarítás után nyújtható áthidaló hitelként. Emellett a mostani nyolcról tíz évre hosszabbítanák a megtakarítási időszakot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor vizsgálja az állami támogatás növelésének lehetőségét is. Két éven belül legalább évi 100 ezer forintra emelnék az egyes számlákon jóváírható támogatás maximumát.

Címkék: