Biztonságosabbá tenné a megtakarításokat az Európai Bizottság

Pénzcentrum2010. július 13. 12:02

A biztonságosabb és szilárdabb pénzügyi rendszer kiépítését, az újabb pénzügyi válságok megelőzését és a fogyasztói bizalom visszaállítását célzó munkafolyamat részeként az Európai Bizottság tegnap javaslatokat terjesztett elő a meglévő európai szabályok módosítására - közölte honlapján a szervezet.

A bankszámla-tulajdonosok és a magánbefektetők védelmének fokozását célzó javaslatok mellett a Bizottság nyilvános konzultációt is indított arról, hogy miként lehetne fokozni a biztosításikötvény-tulajdonosok védelmét, és ezen belül annak lehetőségéről, hogy valamennyi tagállamban működjön biztosítási garanciarendszer.

Ennyit kaphatsz euródért! Tizenkét magyar bank górcső alatt

A tegnap elfogadott intézkedések értelmében a bankszámla-tulajdonosok - bankjuk esetleges csődje esetén - rövidebb idő alatt (7 napon belül) hozzájuthatnának pénzükhöz, a számukra biztosított fedezet mértéke növekedne (100 000 euró összeghatárig), és több információhoz jutnának arról, hogy hogyan és mikor jogosultak védelemre.

A Bizottság javaslata értelmében a befektetési alapok szolgáltatásait igénybe vevő befektetők gyorsabban részesülnének kártérítésben, amennyiben a befektetési alap - csalásból, adminisztrációs visszaélésből vagy működési hibából kifolyólag - nem juttatja vissza a befektető vagyoni eszközeit, a kártérítés maximális mértéke pedig 20 000 euróról 50 000 euróra nőne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bizottsági javaslatok elfogadását követően a befektetők emellett teljesebb információkhoz jutnak majd arról, hogy mikor alkalmazandó a kártérítési rendszer, és fokozottabb védelemben részesülnek akkor, ha vagyoni eszközeiket harmadik felek csalásra, jogszerűtlenül használják fel, ahogyan az a közelmúltban a Madoff-ügyben is történt. A szóban forgó javaslatokat, amelyek teljes összhangban állnak az EU által a G20-ak keretében vállalt kötelezettségekkel, most az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa tárgyalja.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Michel Barnier kijelentette: A mai napon elfogadott javaslatcsomag a Bizottság azon erőfeszítéseinek sorába illeszkedik, amelyek célja, hogy egy olyan átlátható és felelősségteljes európai pénzügyi rendszer jöjjön létre, amelynek révén a jövőben elkerülhetőek, illetve kezelhetőek lesznek a válságok. Európa fogyasztói a legjobbat érdemlik. Meg kell őket nyugtatnunk a tekintetben, hogy megtakarításaik, befektetéseik és biztosítási kötvényeik Európa- szerte mindenütt biztonságban vannak. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, felkérem az Európai Parlamentet és a Tanácsot, minél rövidebb időn belül hagyja jóvá a ma előterjesztett javaslatcsomagot.

Címkék: