Hány évre kössek lakástakarék szerződést? Az OTP Lakástakarékpénztár elnök-vezérigazgatója válaszol

Pénzcentrum2010. május 3. 04:50

A hitelezési válság hatására felértékelődött a megtakarítások szerepe a lakosság körében. Az egyik kedvező megtakarítási lehetőség a lakástakarék szerződés, mely az állami támogatásnak köszönhetően a bankbetéteknél magasabb hozammal kecsegtet, hitellel egybekötve pedig alacsonyabb havi részleteket eredményez az adósoknak. Egy hete indult cikksorozatunkban Oszlányi Zsolt, az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Pénzcentrum: Hogyan vélekednek a szabad felhasználású konstrukció megszüntetéséről?

Oszlányi Zsolt, az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója: A szabad felhasználással az állam azon ügyfelek teljesítményét, akik hosszú időn keresztül a megtakarításaikkal hozzájárultak az államháztartási egyensúly megteremtéséhez, azzal ismerte el, hogy az állami támogatást is tartalmazó hozamot a lakáscélú felhasználás igazolása nélkül is felvehetővé tette. A szabad felhasználást más országokban (Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia) is alkalmazzák, a költségvetés refinanszírozásában betöltött szerepe, mint makrogazdasági előny miatt.

A fentiek ellenére, a költségvetési kiadások mérséklése érdekében ez a lehetőség megszűnt, ugyanakkor ezt követően bevezetésre került a hosszabb távú megtakarítások ösztönzésére a tartós befektetési számla intézménye, melyet az állam kamatadó mentességgel támogat.

Pénzcentrum: Megfigyelhető-e, hogy emiatt a rövidebb futamidejű megtakarítások felé fordultak az ügyfelek?

Oszlányi Zsolt: Igen, 2009 év második félévében a 8 éves megtakarítási idejű szerződéses módozatokra szerződő ügyfelek aránya az előző év, hasonló időszakának csak mintegy egyharmadát tette ki.

Pénzcentrum: Tízes skálán hány pontot adnának az ügyfelek kiutaláskor tapasztalt felkészültségére (mennyire értik a termék lényegét és a folyósítás előtti folyamatokat)?

Oszlányi Zsolt: Az ügyfelek a szerződéskötési döntéseik meghozatala előtt, illetve a szerződéskötéskor kapnak szóban és írásban (Általános Szerződési Feltételek) részletes tájékoztatást a konstrukció működéséről. Az ezt követő 4-8 év megtakarítási idő alatt az ügyfeleknek - amennyiben a szerződésén nem kívánnak változtatni - tennivalójuk nincs, különösen akkor, ha havi betétjük átutalására a teljes megtakarítási időre vonatkozóan megbízást adtak a számlavezető banknak. Ebben az időszakban az éves számlakivonatból tájékozódhatnak az ügyfelek a befizetéseikről és az arra jóváírt állami támogatásról, valamint ezek jóváírt kamatairól, továbbá arról, hogy további szerződésszerű betétbefizetés estén szerződésük mikor éri el a kiutalási feltételeket.

Mindezekből adódóan a megtakarítási évek leteltének, illetve a kiutalás közeledtének időszakára a korábbi ismeretek nehezebben felidézhetőek, így a kiutalással kapcsolatos felkészültség jellemzően 6 pontra tehető. Ezért az OTP Lakástakarék ügyfelei a szerződésükre vonatkozóan konkrét tájékoztatást személyesen az OTP Bank kiterjedt fiókhálózatában kaphatnak, illetve részletes általános tájékoztatással folyamatosan rendelkezésre áll az OTP Lakástakarék internetes honlapja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Három hónappal a kiutalási időpont előtt az ügyfelek a konkrét szerződésére vonatkozó kiutalási értesítőt, válaszlapot, és tájékoztatást kapnak a lehetőségeikről, illetve a tennivalóikról, legyen az a megtakarítás felvétele, a lakáskölcsön igénylése, vagy a lakáscélú felhasználás igazolása. Ebben az időszakban az ügyfelek tájékozottsága már mindenre kiterjedő és 8-9 pontra tehető.

Pénzcentrum:
Milyen pénzügyi eredményekről tudnak beszámolni?

Oszlányi Zsolt: A mérlegfőösszeg 9,2%-os növekedése és a költségek változatlansága mellett az adózott eredmény - jelentős tartalékképzés mellett - mintegy 60%-kal nőtt a 2008. évhez képest, volumene pedig minden eddiginél nagyobb volt. A lakás-takarékpénztári szerződések kiutalásakor igénybe vehető kedvező kamatozású OTP Lakástakarék forint lakáskölcsön iránti érdeklődés - a piaci hitelezés területén bekövetkezett ismert tényezők hatására - 2008 utolsó negyedévétől intenzívebbé vált, és ez a tendencia 2009-ben is folytatódott. A folyósítások növekedése együtt járt az állomány növekedésével is. A 2009. év elején meglévő 4,3 milliárd forintos hitelállomány év végére 5,3 milliárd forintra nőtt (index: 124,3 %).

Pénzcentrum:
Hogyan alakult az eredményesség és a költséghatékonyság?

Oszlányi Zsolt: Az OTP Lakástakaréknál a kiadás/bevételi mutató az elmúlt évben 28%-kal javult. A pénztár alapvető jövedelmezőségi mutatói kiemelkedő értékeket mutatnak: ROAA 3,05%, ROAE 65,56%.

Cikksorozatunk korábbi részei:

Könnyebb hitelt kapni, ha van előtakarékossági szerződésem? Válaszol az OTP Lakástakarék elnök-vezérigazgatója

Kinek éri meg lakástakarék szerződést kötni? Válaszol az OTP Lakástakarék

Címkék: