Jól startolt a "műtárgyútlevél"

Világgazdaság2010. április 26. 10:32

Tavaly október elejétől december végéig mintegy ötszáz, idén további hétszáz tárgyra adott ki új típusú kiviteli engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelvételi Irodája. Az új, egyablakos ügyintézéstől azt remélik, kevesebb lesz a jogszerűtlen műtárgykivitel - írja a Világgazdaság.

A közigazgatási eljárási törvény tavalyi módosítása óta az ötven évnél régebbi műtárgyak kivitelének engedélyezése két lépésben egyszerűsödött, így az uniós normáknak megfelelő egyablakos rendszerben működik, ami jelentősen megkönnyíti a műtárgytulajdonosok és galériások életét.

Október óta az engedélyezést nem a szakmúzeumok, hanem a Műtárgyfelvételi Iroda végzi, ahol 10 évre szóló műtárgykísérő igazolást állítanak ki. A "műtárgyútlevél" igazolja, hogy a tárgy nem védett, nem szerepel a lopott műtárgyak nyilvántartásában. Ez tehát vámellenőrzéskor, illetve eladáskor is igazolja, hogy a tárgy tiszta.

A műkereskedők, műtárgytulajdonosok általában üdvözlik a központosított engedélyezést. A Virág Judit Galériánál például évente 50-60 kép esetében kell kiviteli engedélyt kérni, így számukra nagy könnyebbség, hogy nem kell több hatósággal kapcsolatot tartaniuk.

A tárgyak bemutatására keddenként van lehetőség a Műtárgyfelvételi Irodában, de helyszíni szemléket is tartanak a hivatal szakértői, nagyobb tárgyak esetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A műtárgyak eredetiségét nem hivatottak azonban ellenőrizni, sem igazolni, ezt továbbra is igazságügyi szakértők, múzeumi szakemberek végzik el.

A tulajdonosra kiszabott eljárási díj a megjelenés előtt álló új miniszteri rendelet szerint 7200 forint lesz, ami nagyjából a fele a korábbi múzeumi szakértői díjnak.

Címkék:
virág judit,