Kiakadt a fémdetektor! Megütötték a főnyereményt az amatőr kincsvadászok

Pénzcentrum2010. április 18. 15:02

Egy 15 tagú brit kincsvadász csoport 178 darab I. Henrik korabeli érmét talált szétszóródva egy az észak-angol Knaresborough közelében található mezőgazdasági területen. Az amatőr kincsvadászok megütötték a főnyereményt, ugyanis az előzetes becslések szerint 40 ezer fontra (12 millió forintra) tehető a lelet értéke.

Szakértők szerint ez a legnagyobb egyben megtalált készlet ezekből az ezüstérmékből, melyeket még valamikor az 1100-as évek elején vertek.


Forrás: Daily Mail

A szerencsés megtalálók közül az egyik úgy nyilatkozott, hogy már több mint egy évtizede foglalkoznak kutatással, így már hozzászoktak ahhoz, hogy amikor a fémdetektor jelez, akkor általában csak értéktelen fémet rejt a föld, az a nap azonban különlegesnek bizonyult.

"A gép csak sípolt és sípolt, mi pedig sorra ástuk ki az értékes kincseket a földből" - mondta Peter Spencer a kutatócsoport vezetője. Hozzátette, hogy eleinte nem is terveztek aznapra semmit, az utazást csak az utolsó pillanatban szervezték meg. A feltárást végül senki nem bánta meg, mindenki nagyon elégedett volt a kincsekkel.

A társaság egy másik tagja szerint olyan érzés volt sorra megtalálni az érméket, mint amikor valakinek kihúzzák a számait a lottón. Olyan nap volt ez, amiről minden kincskereső álmodik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A leleteket történelmi jelentőségűnek titulálták és hivatalosan is kincsnek minősítették a megyei tanács szakértői. Az érméket hivatalosan is felértékelik, majd értékesítik egy múzeumnak. A befolyó vételáron a szerencsés megtalálók és a leleteket rejtő földterület tulajdonosai osztozhatnak.

Címkék:
polt péter,