Tétet emelt az OTP és a K&H: már 50 millió sem elég a banki elitklubba

Pénzcentrum2010. április 15. 08:32

A Blochamps Capital pénzügyi tanácsadó cég által először létrehozott privátbankári konferencián elhangzottak szerint jelenleg valamivel több, mint 40 ezer igen tehetős ügyfél vagyonát kezelik a privátbanki (pb) szolgáltatók - írja a Napi Gazdaság.

A pb-piacon a jövőben inkább csökkenésre, mint növekedésre számítanak a szakértők. Most azonban mintha minden eddiginél ellentmondásosabbak lennének e számok. A válság közepén megugró ügyfélszám zömét a betéti kamatverseny generálta. A tanácsadó cég vezetője szerint a magasabb kamatok miatt más szolgáltatónál ideiglenesen állomásoztatott pénz kiszűrése jelentős feladat. Ilyen körülmények között kérdés, hogy tavaly az előző évihez képest valóban mintegy 10%-kal megugrott-e a vagyon.

A szakember szerint 2010-re Magyarországon gyakorlatilag már minden, megfelelő anyagi háttérrel rendelkező potenciális ügyfél privátbanki ügyféllé vált, a jövőben leginkább a bekerülési limitek emelkedése hozhat változást a privátbanki ügyfelek státusát illetően. A limitek már most is határozottan emelkedtek.

Az OTP Banknál kiemelt pb-ügyfél a korábbi 50 millió forintos határ helyett 70 milliós megtakarítással lehet, a K&H-nál a korábbi 50 millió forintos limitet 75 millió forintra növelték. A Takarékbanknál az ügyfelek fele 200 millió forintnál nagyobb likvid pénzt kezeltet, de nem ritka az egymilliárd forint feletti állomány sem.

Azt, hogy a vagyonosak egyre tehetősebbekké válnak, egyértelműen jelezheti, hogy a limitemelési folyamatot a válság sem tudta megakasztani.

Címkék: