Adókerülőket is véd a svájci banktitok, mégis sokan ellenzik a megalkuvást

Pénzcentrum2010. április 15. 09:02

Daniel Kübler, a zürichi egyetem szakértője szerint beláthatatlan következményei lennének, ha júniusban a parlament elutasítaná a svájci és az amerikai hatóságoknak a UBS AG-vel kapcsolatos megállapodását és ezt a képviselők is tudják - írja a Napi Gazdaság.

Svájc négy legnagyobb pártja közül három annak ellenére támogatja a legnagyobb svájci bank ügyében a svájci és az amerikai kormány között létrejött alkut, hogy a svájci közvélemény 73%-a ellenzi azt.

A világ magánvagyonának körülbelül 25%-át kezelő svájciak ellenkezésének oka a banktitok intézményének megsértése. A megállapodás szerint a UBS AG kiadja az Egyesült Államoknak 4450 gyanús ügyfele számlájának adatait, és ezzel gyakorlatilag visszafordítja a svájci legfelsőbb bíróság ezzel ellentétes ítéletét.

A bankárok és a politikusok azonban arra hivatkoznak, hogy a kormányközi megállapodás elvetésével Svájc megsértené a nemzetközi jogot, ráadásul veszélyeztetnék a UBS amerikai tevékenységét, hiszen az Egyesült Államok visszavonhatja a zürichi székhelyű bank működési engedélyét.

Hiába népszerű tehát a svájci banktitok az országon belül, ha az Egyesült Államokban, Németországban és Franciaországban a költségvetési deficit csökkentése érdekében egyre nagyobb nyomást próbálnak gyakorolni az adóelkerülőkre és a nekik segítséget nyújtó bankokra.

Címkék: