Kártyás fizetés aláírás nélkül: csökkenő készpénzforgalmat várnak a tengerentúlon

Pénzcentrum2010. február 11. 16:32

A tervek szerint az idén nyáron életbe lépő szabályozás értelmében a Visa bankkártyával rendelkező tengerentúli ügyfeleknek nem kell az aláírásukkal hitelesíteni a kártyás tranzakcióról készült bizonylatokat 25 dollár, vagy az alatti vásárlások esetén.

Becslések szerint a kereskedelmi kategóriák 98%-ában elérhető lesz az új Visa program, vagyis az ügyfelek ezekért a szolgáltatásokért a limit alatt aláírás nélkül is fizethetnek bankkártyával.

Jelenleg - többek között - az alábbi helyeken és a következő szolgáltatásért lehet a fenti módon fizetni: helyi és elővárosi tömegközlekedés, taxi, parkolás, autópálya, hídpénz, autómosó, élelmiszer-kereskedés, gyorsétterem, tejtermék üzletek, cukrászdák, pékségek, könyvesbolt, antikvárium, tisztító, gyógyszertár, mozi, színház, kölcsönzők.

Az aláírás nélküli program keretében több százezer vállalkozás, köztük számos hagyományosan nagy készpénzforgalmat bonyolító cég részesülhet az ezzel járó előnyökből. A kisösszegű és aláírás-mentes kártyás tranzakcióknak köszönhetően gyorsabbá válik a fizetés, nőhet a cégek forgalma, hatékonyabbá válhat a működés, valamint csökkenthető a készpénz- és csekkforgalom.

Címkék: