Gyes, gyed, gyet, tgyás: Most akkor ki, mikor, mennyi pénzt kap?

Pénzcentrum2009. szeptember 18. 05:40

TGYÁS, GYED táblázat - Családtámogatási és társadalombiztosítási ellátások A Magyar Államkincstár közzétette az egyes családtámogatási és társadalombiztosítási ellátások közti választás fő szabályairól szóló tájékoztatóját. A jogosultak megismerhetik a gyermekgondozási támogatások (gyes, gyet), illetve a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásai (tgyás, gyed) közötti választás lehetőségeit.

A gyermekgondozási támogatást (gyes, gyet) a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti. Támogatást csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani akkor is, ha a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatás egyik vagy mindkét formájára.

Családi pótlék, gyes, anyasági támogatás: ki mennyit kap?

Ha az ellátások folyósítása idején a másik szülő szeretné az ellátások valamelyikét igénybe venni, akkor részére az ellátást a kérelme benyújtásának napjától, a korábbi, másik szülő részére folyósított ellátás megszüntetését követően lehet megállapítani és folyósítani.

Ha a szülő egyidejűleg gyesre, gyetre és gyedre, tgyás-ra is jogosult lenne, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyedet és a tgyás-t választók a munkáltatónál vagy az egészségbiztosítónál adhatják le az igényeket, a gyes és a gyet igénylői a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes Regionális Igazgatóságánál jelentkezhetnek, az addig folyósított ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.

GYES, GYET táblázat - Választás egyes ellátások közt, a választás napjának meghatározása

Címkék: