Monokon beélesítik a szociális kártyát

Magyar Hírlap2009. augusztus 14. 08:32

A nyilvánosság előtt is bemutatta a segélyek rendeltetésszerű felhasználásáért készített szociális kártyát Szepessy Zsolt, Monok polgármestere. A kártyát kibocsátó cég vezetői elmondták: a rendszer bevezetése nem igényel költséges beruházást.

Nem beszélt a levegőbe Szepessy Zsolt, amikor a nyáron újabb ötlettel, a szociális kártya bevezetésével állt elő. Monok polgármestere tegnap a nyilvánosság előtt is bemutatta a már elkészült kártyákat, amelyekre kapják majd a monoki segélyezettek a támogatást a jövőben. A kártyára utalt pénzt csak az ezt elfogadó üzletekben költhetik el a támogatottak, kizárólag olyan árucikkekre, amelyekre a segélyt az önkormányzat eredetileg szánja.

Szepessy kijelentette: az jó, ha a támogatást élelemre vagy ruházkodásra fordítják a segélyezettek, ahhoz azonban nem járulnak hozzá, hogy az adófizetők pénzét alkoholra, cigarettára vagy éppen szerencsejátékokra szórják el. Emiatt már rengeteg család került kilátástalan helyzetbe. "A segély közpénz, így a társadalomnak joga van tudni, hogy mire költik el azok, akik kapják" - mondta. Ezzel a megoldással azonban elérik, hogy a pénzt ellenőrzött körülmények között használják fel. A polgármester egyáltalán nem tartja megalázónak az új rendszert, hiszen ez semmilyen hátránnyal nem jár.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint jogi és technikai akadályai vannak a szociális kártya bevezetésének. A tárca illetékesei úgy tartják, hogy hiányoznak az informatikai feltételek is, hiszen azt, hogy mit vásárolnak a kártyával, szinte lehetetlen nyomon követni. A polgármester viszont emlékeztetett: tavaly Monok volt az a település, amely először kötötte munkához a segélyek kifizetését. A kezdeményezést rengetegen bírálták, de a parlament végül módosította a törvényt. Szepessy a szociális kártyával kapcsolatban is hasonlóra számít.

Ahogy Dózsa Istvántól, a Cafeteria-Card Kft. ügyvezető igazgatójától a Magyar Hírlap megtudta, a kártya bevezetése semmilyen új, költséges rendszer kiépítést nem igényli, hiszen a cég már eddig is gyártott ilyen kártyákat, amelyekkel különböző béren kívüli juttatásokat lehetett elkölteni. A használat a bankkártyákhoz hasonlóan, kártyaolvasó berendezések segítségével zajlik. "Az országban már tizenkilencezer elfogadóhely létezik" - mondta az ügyvezető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A visszaéléseket a cég és az üzletek közötti szigorú szerződésekkel védik ki. Az ügyvezető kijelentette: csak kereskedelmi célokra használható a rendszer, de gondolkodnak rajta, hogy a szociális kártyát később például közüzemi számlák kiegyenlítésénél is lehessen használni. Az elképzelések között szerepel az is, hogy valamennyi támogatást erre a kártyára lehessen majd utalni.

Címkék: