Álbank gyűjtött betéteket: leléptek a pénzzel!

Pénzcentrum2009. július 24. 15:47

Különösen alaposan kidolgozott csalást követtek el egy afrikai városban, Uganda és Kenya határában: álbankot nyitottak a bűnözők, rádióban hirdették magukat, majd miután több mint 100 ezer dollár betétet gyűjtöttek, leléptek a pénzzel.

Két hónapig üzemelt a bankfiók Malababan, majd az ügyfelek már csak egy táblát találtak az ajtóra kiakasztva, amin az állt: "Elnézésüket kérjük, átköltözünk egy másik helyre."

Ráadásul az ingatlan bérléséért, a rádiós reklámért, de még a napi rendelt menüért is hamis csekkel fizettek. Az üzlethelyiség bérbeadója azt mondta, "becsületes embernek" hitte a csalókat, akikkel szerződést is írtak, és egész éves bérleti díjról szóló csekket is írtak neki.

Mikor később bement a bankjába, hogy készpénzre váltsa a szelvényt, közölték vele, hogy az hamis. Mikor ezt jelentette a malabai hatóságoknak, a "bankot" már elhagyták a tettesek.

Amint az esetnek híre kelt, betétesek tömegei lepték el a fiók előtti utcát, akik legtöbbje kiskereskedelemből, családi gazdálkodásból összegyűjtött vagyonát helyezte el a csalóknál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fiókból távozásukkor nem csak a pénz vitték magukkal a bűnözők, de még a pénztárgépet, ventillátort, sőt a szőnyeget is.

Címkék: