Vettük az eurót májusban: sokan buktak rajta

Pénzcentrum2009. június 30. 16:32

A háztartások májusban mind forintban, mind devizában nettó betételhelyezők voltak, bár a forinterősödés miatt a devizabetétek forintban kifejezett állománya csökkent. A szezonálisan igazított nettó lakossági hitelfelvétel az áprilisi adatokhoz hasonlóan májusban is nulla körült alakult. A fogyasztási hitelek háromnegyedét, míg a lakáscélú kölcsönök több mint 60 %-át a devizahitelek teszik ki - áll az Magyar Nemzeti Bank közleményében.

A forintbetétek szezonálisan nem igazított állománya az előző hónaphoz képest 45,6 milliárd forinttal csökkent. A devizabetétek állománya 29,1 milliárd forinttal növekedett az átértékelődés és egyéb változás miatti 30,3 milliárd forintos csökkenés valamint az 59,4 milliárd forintos nettó elhelyezés együttes hatására.

Korábban: Buktál az eurón? Most jöhet a kegyelemdöfés!

A háztartások szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forintban denominált nettó hitelfelvétel 21,8 milliárd forint volt. A devizahiteleknél az előző havinál valamivel magasabb nettó törlesztés történt. Mind a forint-, mind a devizabetéteknél - az április adatokhoz hasonlóan - jelentősebb, 74,3, illetve 59,4 milliárd forintos nettó elhelyezés mutatkozott.

A szezonálisan nem igazított állományi adatok szerint a háztartások nettó forinthitel-felvétele 21,8 milliárd forinttal növekedett, devizahiteleinél pedig 9,4 milliárd forint nettó törlesztés történt. Emellett a devizahiteleknél az átértékelődésből és egyéb változásból további 138,4 milliárd forint csökkenés adódott. A legnagyobb súlyt képviselő svájci frank alapú (folyó MNB devizaközép árfolyamon figyelembe vett) hitelállományok már második hónapja tovább csökkentek mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetében.

Címkék: