Egyhetes mélypontra lökték a forintot!

Portfolio2009. március 20. 09:10

Több egymást követő nap délutánján gyengülés, majd reggelre intenzív erősödés volt megfigyelhető a forint euróval szembeni árfolyamában, ma reggelre azonban ez a sorozat megszakadt. A jegyzések kissé 300 felett kezdték a napot, majd a lengyel zloty hirtelen határozott esését a forint is követni kezdte és egyhetes mélypontra süllyedt.

9:10

A hétfőtől tegnap estig az euróval szemben bő 3.5%-ot gyengülő lengyel zloty ma tovább csúszik a lejtőn, ami a forintot és enyhén a cseh koronát is magával húzza.

A régiós devizagyengülési hullám hátterében két fontosabb új fejlemény állhat:

1.) Mégsem fordul az IMF-hez Lengyelország, sőt azon gondolkodik, hogy szimbolikus összeggel támogatja a pénzügyi szervezet korlátozott erőforrásait. A külső pénzügyi sérülékenység csökkentése helyett az "adakozási" szándék egyes, a lengyel stabilitás miatt aggódó befektetők szemében negatív lehet.

2.) A tegnap esti első hírrel ellentétben mégsem tervezi megduplázni az Európai Unió a bajba kerülő tagállamoknak létrehozott 25 milliárd eurós segélyalapot.

Feltehetően ezen, illetve az egyébként is meglévő recessziós aggodalmak hatására háromnegyed 9 körül intenzív gyengülési hullám érte el a régiós devizákat. A zloty euróval szembeni kurzusa 4.62-ről 4.68-ig, a forinté 302-ről 304-ig emelkedett.

8:22

A nemzetközi részvénypiaci hangulat enyhén negatív. A tegnapi kis amerikai lemorzsolódás után ma reggel Európában is enyhe csökkenéssel indulhatnak a vezető indexek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2009.03.19 21:21
Amerika: a fellángolás csak átmeneti volt

Lengyelország nem kér, hanem adna kölcsönt a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), derült ki tegnap estére a jelentős fordulat, míg az eurózóna pénzügyminisztereinek vezetője tegnap este azt mondta, hogy Lengyelország "komoly" tárgyalásokat folytat az euróbevezetésről. Utóbbi, a zloty-t elméletileg erősítő tényező mellett a lengyel fizetőeszköz nem mozdul a tegnapi 3%-os hanyatlás után az euróval szemben. A jegyzések továbbra is 4.62 körül, egyhetes zloty-mélyponton járnak.

A Goldman Sachs Lengyelország IMF-hez fordulási szándékát (a tegnapi első hír alapján ezt lehetett gondolni) pozitívnak értékelte a külső pénzügyi stabilizáció miatt.

2009.03.19 21:16
Fordult a kocka: a lengyelek segítenének a Valutaalapon

A forint euróval szembeni kurzusa a tegnap délutáni 302-ről 300.50-301 közöttig süllyedt mas reggelre és egyelőre érdemi mozgás nem látszik a bankközi piacon.

Egy dollárért 220-221, míg egy svájci frankért mintegy 196.50 forintot kell fizetni ma reggel, szemben a tegnap késő délutáni 220, illetve 195 körüli jegyzésekkel.

Címkék:
cseh fizetőeszköz,