3 °C Budapest

Milyen befektetési alapba kellett volna fektetni februárban?

Pénzcentrum
2009. március 4. 14:00

Nos, akik a borús gazdasági időszakban a konzervatív befektetési politikára szavaztak, bizonyosan nem csalódhattak, a legjobban a múlt hónap folyamán a pénzpiaci alapok teljesítettek. Egyedileg vizsgálva az alapokat azonban meglepő eredményekkel találkozhatunk.

Kemény hónap volt február a világ tőzsdéin. A legnagyobb amerikai tőzsdeindexek több évtizedes mélypontokat teszteltek, a hazai piacon pedig a BUX a hónap elején tapasztalt 11 700 pont körüli érték után hó végén 10 000 pont alá is benézett. Ennek megfelelően a magas részvénykitettséggel bíró klasszikus befektetési alapok árfolyama zuhant, mint a nehéz kő.

Ennek ellenére a nyíltvégű alapok közül a legjobb havi teljesítményt február végén a Concorde Platina Delta származtatott alapja érte el 22,6 százalékos hozammal. Az alap különlegessége, hogy a befektetési instrumentumok széles skáláját használja, így nemcsak long, de short pozíciókat is fel tudnak venni, így remekül profitáltak a februári zuhanásból. A magas hozam azonban magas kockázattal, illetve volatilitással is párosul, amire ékes bizonyíték, hogy éves szinten még így is csak 9,0 százalékos hozamot produkált a jegy.

Forrás: BAMOSZ


A második helyezett eredménye meg sem közelíti ezt a teljesítményt, az Aegon szeptemberben indult Russia részvényalapja lett 6,1 százalékos havi hozammal, míg a harmadik helyen ismét a Concorde papírjáé lett: a Platina Pí 6,0 százalékot hozott.

A legrosszabb befektetési alapok versenye sokkal szorosabb lett. Az első két helyen holtversenyben az Európa Ingatlanbefektetési Alap A és B sorozata végzett 27,5 százalékos havi mínuszban, míg a HVB Lépéselőny alapok alapja inkább hátrafelé futott, hiszen az árfolyam 24,5 százalékos esést könyvelhetett el.

A jóval kevésbé likvid, tőzsdén kereskedhető zártvégű alapok közül meglepetésre a Futureal Ingatlanbefektetési alap teljesített a legjobban 11,0 százalékkal, ráadásul a jegy éves szinten is több, mint 27 százalékot hozott. Sok pozitívumot aztán erről a szegmensről nem is lehet elmondani, beszéljenek inkább a számok: a második helyezett a Budapest Aranytrió 3. tőkegarantált származtatott alap lett 2,2 százalékkal, a dobogó legalsó fokán a BNP Paribas árupiaci tőkegarantált alapja lett.

A kilengések azonban jóval kisebbek voltak a zártvégű alapok piacán, nyilvánvalóan az eltérő eszközhányadok miatt. A negatív oldalon az MKB Panoráma 3. tőke- és hozamvédett származtatott alapja állt, mínusz 4,0 százalékkal, szorosan mögötte az OTP Globál Trend Fix 2. alapja állt 3,9 százalékkal. A harmadik a K&H Társadalmilag Felelős származtatott alapja volt, melynek árfolyamából 3,5 százalékkal olvadt le.

A nyilvános nyíltvégű alapok egyszerűsített kategóriáinak rangsorában viszont egyedül a pénzpiaci befektetések tudtak pluszt összehozni, azt sem túl sokat, alig 1,7 százaléknyit. Megdöbbentő viszont, hogy az éves hozamok tekintetében sem sikerült más kategóriának kilépni az árnyékból, ebből a szempontból a 11,3 százalékos átlagos hozam kifejezetten jónak mondható, még a közelmúlt banki betéti kamatainak szemszögéből is. A legnagyobb zuhanást természetesen a részvényalapok szenvedték el, melyek havi szinten 6,5, éves viszonylatban 40 százalékot veszítettek értékükből.

Forrás: BAMOSZ

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?