-1 °C Budapest

Nem kell a bankoknak a mentőöv?

Pénzcentrum
2008. november 7. 09:15

A 600 milliárd forintos segélycsomagot az MNB az OTP-nek, az MKB-nak és a CIB-nek javasolja, viszont cserébe be kellene engedniük az államot a részvényeseik közé. Részben ennek hatására is az OTP ára háromezer forint alá zuhant, a bank azonban nem mutat hajlandóságot a segítség elfogadására. A bankszövetség szerint sincs szükség a pénzre - írja a Népszabadság.

A 600 milliárd forintos csomagra a jegybank elnöke határozottan kijelentette, hogy nem bankmentésre kell, mindössze arra szolgál, hogy a hasonló lehetőségeket kapó nyugat-európai bankokkal szemben ne kerüljenek versenyhátrányba a hazaiak. Az intézkedés ráadásul átmeneti, ami az idei és a jövő évet érinti.

A csomagból 300 milliárd a bankok tőkésítésére szolgál, és csak azok kaphatják, amelyeknek a szavatoló tőkéje 200 milliárd forintnál nagyobb, maga a bank pedig alapvető fontosságú a magyar pénzügyi rendszer működése szempontjából.

A tőkebevonásért az állam nem szavazó, elsőbbségi részvényt kapna. Emellett azonban ellenőrzési jogokat is szerez, bár az ezzel kapcsolatos részletekről még nem lehet sokat tudni. A másik 300 milliárd forint egy garanciaalap formájában fog megjelenni, az adott bankok január végéig hívhatják le a velük megállapodott összeget.

Ha ugyanis garancia van a pénzintézet mögött, akkor olcsóbban tud hitelhez, értékpapír forráshoz jutni Simor András jegybankelnök szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A terv a három legnagyobb pénzintézetet érinti: az OTP-t, az MKB-t, és a CIB-et.

Egyik pénzintézet sem reagált azonban még érdemben a lehetőségre. Az MKB kevesli a rendelkezésre álló információt, az OTP pedig már korábban is többször hangsúlyozta, hogy neki nincs rá szüksége.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 13:20
A megfélemlítési törvényként is emlegetett törvénycsomag ügyében az Európai Unió segítségét kéri az...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm