A nyugdíjpénztári tagokat többrétű garanciarendszer védi

Pénzcentrum
2008. október 21. 11:25

A Stabilitás Pénztárszövetség álláspontja szerint a nyugdíjpénztárak működése a jelenlegi piaci körülmények között is stabil, a pénztártagokkal szembeni kötelezettségeiknek folyamatosan eleget tesznek. A pénztárak professzionális befektetetési tevékenysége, a jogszabályi háttér valamint a Pénztárak Garancialapja - mely garanciát vállal a nyugdíjcélú kifizetésekre - teljes körű védelmet jelent a magánnyugdíjpénztárak tagjai számára.

A jelenlegi pénz- és tőkepiaci hangulatot leginkább a pénz-, részvény- valamint az állampapír piac kedvezőtlen teljesítményei jellemzik. Tekintettel arra, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások a pénz- és tőkepiacokon kerülnek befektetésre, a kedvezőtlen változások természetesen tükröződnek a nyugdíjpénztári befektetések hozamának rövidtávú alakulásában, és a pénztártagok egyéni számláinak aktuális összegében is.

A magasabb hozamkilátásokért az elmúlt években a pénztári befektetések portfólióiba hosszú távú, magasabb kockázatú eszközök kerültek. E folyamatot támogatta az állami szabályozás is; jogszabály írja elő, hogy 2009. január 1. napjától a nyugdíjpénztáraknak kötelező az úgynevezett választható portfóliós rendszer bevezetése.

A választható portfóliós rendszer indításakor a pénztár a tagok egyéni számláit a nyugdíjkorhatárukig hátralévő idő alapján sorolja be alacsony-, közepes- és magas részvénykitettségű portfóliókba. Azon pénztárak, akik már élve a lehetőséggel korábban bevezették a választható portfóliós rendszert fokozatosan növelték a kockázatosabb pénzügyi eszközök (például részvények) arányát. Amelyek még nem álltak át, azok is elkezdték a felkészülést, amely a portfóliók hasonló átrendezését eredményezte, alapvetően a hosszabb befektetési időhorizonttal bíró, a pénztártagok többségét reprezentáló választható portfóliók (kiegyensúlyozott és növekedési portfólió) esetén.

A magánnyugdíjpénztárak egyes portfolióihoz kapcsolódóan előírt részvény arányokat a kedvezőtlen piaci környezet hatására módosult jogszabály alapján 2009. június 30. helyett 2011. június 30-ig kell elérniük, így a pénztáraknak lehetőségük van befektetési politikájuk újragondolására.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Dr. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára hangsúlyozza: "A nyugdíjpénztárak működése a jelenlegi piaci körülmények között is stabil, a pénztárak sem működésükkel, sem befektetési tevékenységükkel kapcsolatban likviditási problémákkal nem küzdenek, a pénztártagokkal szembeni kötelezettségeiknek folyamatosan eleget tesznek". A pénztárak professzionális befektetetési tevékenysége, a jogszabályi háttér valamint a Pénztárak Garancialapja - mely garanciát vállal a nyugdíjcélú kifizetésekre - teljes körű védelmet jelent a magánnyugdíjpénztárak tagjai számára - tette hozzá.

A Stabilitás Pénztárszövetség állásfoglalásához a Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége is csatlakozott.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18