Vészhelyzet: nézz rá a bankszámládra!

Pénzcentrum
2008. október 7. 05:40

Hosszútávú megtakarítás, nyugdíj-előtakarékosság, befektetés...ezek a kifejezések legalább ismerősen csengnek hazánkban is, van azonban olyan fehér folt a pénzügyek palettáján, ami még a hazánknál fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban is komoly problémákat okoz. Nem másról van szó, mint a váratlan esetekre félretett, kifejezetten vészhelyzetre allokált megtakarításokról. Mennyit kellene ilyen célra félretenni és egyáltalán miben kellene tartani ezt a pénzt? A következőkben ezen kérdéskört járjuk körbe, élesen elkülönítve a biztonsági pénztartalékot a többi megtakarítástól.

Mennyit kell(ene) félretenni vészhelyzetre?

Definíció szerint 2-3 havi összkiadásnak megfelelő összeget kellene a biztonság érdekében minimálisan félretenni ahhoz, hogy magabiztosan átvészelhetők legyenek a váratlanul jött nehéz időszakok. A szakértők többsége eredetileg azért határozta meg 3 hónapban az ajánlott időtávot és összeget, mert a legtöbb rövidtávon kezelhető betegségből ennyi idő alatt ki lehet gyógyulni és újra munkaképessé lehet válni.

A szükséges összeg meghatározásánál a hiteltörlesztés mellett a rezsiköltségeket és a szokásos megélhetési költségeket is figyelembe kell venni, azaz ténylegesen abból az összegből kell kiindulni, ami már önmagában elég egy-egy hónap túléléséhez, úgy hogy minden fizetési kötelezettségünknek eleget tettünk.

Fontos megjegyezni, hogy a vészhelyzetre félretett pénz nem azonos a hosszabbtávú, nyugdíjcélú megtakarítással és egyéb befektetésekkel. A biztonsági tartaléknak éppen az a lényege, hogy szükség esetén könnyen hozzá lehessen férni anélkül, hogy veszteséget kellene elszenvednünk a pénzzé tételen.

A vésztartalékot éppen ezért úgy igyekezzünk a lehető legjobb hozam mellett elhelyezni, hogy fikarcnyit se engedjünk a likviditási és biztonsági elvárásainkból. A gyakorlatban a legkézenfekvőbb megoldás az állampapírokba fektető, nagyságrendileg az inflációnak megfelelő hozamot hozó, bármikor pillanatok alatt visszaváltható pénzpiaci befektetési alap szokott lenni. Az ilyen befektetési jegyek vásárlásához értékpapírszámlát kell nyitni.

Hogy csinálják külföldön?

Nem túl megnyugtató módon, nem sokkal jobban, mint Magyarországon. Felmérések tanulságai szerint az Egyesült Államokban is csak hitelből tudnák a legtöbben átvészelni az ínséges heteket, hónapokat, rendkívül kevesen rendelkeznek ugyanis erre szánt célmegtakarítással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Bankrate korábbi adatai szerint a megkérdezettek csupán 39%-a rendelkezett 3 havi túléléshez szükséges vésztartalékkal. Az eredmények szerint a férfiak inkább gondolnak a váratlan helyzetekre, mint a nők, és a magasabb jövedelműek természetesen nagyobb arányban rendelkeznek vésztartalékkal mint rosszabbul kereső társaik. Tapasztalatok szerint az idősek inkább gondolnak a nehezebb időkre, ezért nekik jellemzően inkább vannak készleteik mint a fiataloknak.

Hazánk tekintetében sem lehetünk túl optimisták, a jelenlegi gazdasági helyzetben egy esetleges utcára kerülés sokakat komolyan a padlóra küldene, már rövidtávon is. A háztartások nagyságrendileg harmada szinte egyetlen fillért sem tesz félre, akik pedig igen, ők is alig néhány hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek. Az emberek több mint kétharmada bevallja, hogy nem, vagy csak részben érti a gazdasági híreket, ennek megfelelően állnak hozzá a megtakarítási, befektetési döntésekhez is.

A biztosítás a megoldás? Részben!

Léteznek persze biztosítási konstrukciók a hirtelen, váratlanul bekövetkezett események (munkahely elvesztése, betegség) miatti jövedelem-kiesés pótlására, ezen cikk olvasói között azonban minden bizonnyal kevesen vannak olyanok, akik most nagyot sóhajtva nyugodtan dőlhetnek hátra, hogy ők biztonságban vannak, ezek a termékek ugyanis korántsem széles körben elterjedtek.

Természetesen amennyiben rendelkezünk olyan biztosítási termékkel, mely vészhelyzet esetén térítést nyújt, akkor ezen összeggel csökkenteni lehet a vésztartalék kitűzött szintjét. A lényeg, hogy inkább járjunk el konzervatívan és legyen kicsit több félretéve, minthogy pórul járjunk, ha baj van! Mindenképpen kezeljük külön az átmeneti pénzavar esetére félretett pénzt a hosszabbtávú megtakarításoktól: előbbinél a likviditást, utóbbinál a megfelelő hozam-kockázat relációt tartsuk szem előtt!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem