16 °C Budapest

Mennyi időre kösd le a pénzed, ha sokat akarsz keresni?

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 16:00

Lakossági betétek A lakossági betétek területén a májusi ugrást követően továbbra is az éven túli pénzlekötés a legjövedelmezőbb, ennek megfelelően alakult az új szerződések értéke is. A vállalkozások betétei esetében is felpezsdült az állóvíz - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Háztartások

A háztartásoknak kínált, forintban denominált, látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába a 2008-as év júniusában 2,73 százalékot tett ki, azaz csökkent az előző havi 2,74 százalékos értékhez képest. Az ugyanilyen típusú, de euróban denominált betétek átlagos kamatlába a hatodik hónapban 0,98 százalékos volt (májusban 0,97 százalékot tett ki).

Éven túli lekötés esetén ugyan 3 bázisponttal mérséklődött az átlagos kamatláb, azonban még mindig meghaladja az éven belüli időtávon kapható 7,38 százalékos átlagos kamatszintet. Júniusban az éven belüli lejáratú euróbetétek átlagos kamatlába is növekedett, így 4,24 százalékot tett ki.

Mit kapnak a vállalkozások?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vállalkozások betétei

A vállalkozások látra szóló és folyószámlabetéteinek átlagos kamatlába forintbetétek esetében 1 bázisponttal emelkedett, így 2,57 százalékot tett ki. Az euróban denominált betétek esetében ezzel ellentétben csökkenésnek lehettünk tanúi, így júniusban az átlagos kamatláb 1,1 százalékot tett ki.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?