30 °C Budapest

Jobban élünk, mint 10 évvel ezelőtt

Pénzcentrum
2008. július 15. 09:00

Az elmúlt évtized alatt a nominális átlagkeresetek háromszorosára, miközben az árak kevesebb, mint két és félszeresére emelkedtek. A legtöbb hatóságilag szabályozott szolgáltatás hosszú távon az inflációval arányosan változott, de már a liberalizációt megelőző években olcsóbbá vált a benzin, a telefon és az internet - derül ki a Napi Gazdaságból.

Elemzők szerint a tavaly óta tartó hazai negatív fogyasztói hangulatot a jelenlegi politikai helyzet generálja, ugyanis a rossz "közérzetet" az adatok nem támasztják alá. A nettó keresetek 1997 és 2007 között 38 145 forintról 114 075-re emelkedtek, miközben a fogyasztói árindex ez alatt 2,44-szeresével emelkedett.

Az adatok szerint a jövedelmek növekedéséhez képest a telefon- és az internetszolgáltatás olcsóbbá vált, sőt a benzin és a gáz árának növekedése sem rótt az inflációnál nagyobb terhet a fogyasztókra. Rosszul jártunk azonban a helyi önkormányzatok által szabályozott szemétszállítási és csatornadíjjal, itt ugyanis az átlagkereset-javulásnál is magasabb volt a költségnövekedés.

A vízdíj drágulása ugyan meghaladta 10 év alatt az inflációt, azonban alatta maradt a nettó átlagkifizetések erősödésének. Hasonló értéket vett fel a villamos energia és a vezetékes gáz áremelkedése, ezek áráról a kormányzat döntött. A gázt használó háztartások 60 százaléka részesül hazánkban támogatásban, így Észtország után itthon a legolcsóbb a szolgáltatás az Európai Unióban.

A 95-ös benzin és a gázolaj ára mindössze kétszeresére emelkedett úgy, hogy a jelenlegi árszintet 2006-ban egy rövid ideig már elérte a két termék, azonban az utóbbi másfél év során kezdett el erőteljesebben drágulni. A nehezen mérhető telekommunikációs áraknál is egyértelmű, hogy a 2000-es évek elején kezdődött mobil- és internetszolgáltatások színvonalának javulása árcsökkenést is hozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vezetékes telefonok esetében 1998 és 2002 között a nemzetközi hívások díja a felére csökkent, a belföldi távolsági beszélgetések 45 százalékkal váltak olcsóbbá, a helyi hívások ára pedig 40 százalékkal mérséklődött. Az internet-szolgáltatás is hasonló trendet követett, a felhasználók száma pedig 2002-ben nem érte el a félmilliót, miközben az idei első negyedévben már kétmillió felett volt. Március végén összesen 427 internetszolgáltató működött a piacon, szemben a tavalyelőtti 231-gyel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?