16 °C Budapest

Nem akarunk vásárolni?

Pénzcentrum
2008. július 9. 13:36

A GfK Hungária komplex Fogyasztói Bizalom Indexe a Fogyasztói Várakozások Indexével együtt emelkedett a második negyedévben szemben a Vásárlási Hajlandóság Indexszel, mely csökkenő tendenciát mutatva 2002 óta a második legalacsonyabb szinten áll. Az első negyedévhez képest a család reáljövedelmére vonatkozó várakozások romlottak, ugyanakkor csekély mértékben, de nőtt a hitelfelvételt elutasítók aránya.

Enyhén - 4,3 ponttal - emelkedett a GfK komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) az előző negyedévhez képest. Az FBI jelenlegi értéke 147,1 pont, ám ezzel még mindig alacsony szinten áll. A javuláshoz az ország elkövetkező 12 hónapban és 5 évben várható gazdasági helyzetének kedvezőbb megítélése járult hozzá. Előbbi 15, utóbbi 7 százalékpontot javult az előző negyedévben mértekhez képest. A tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság csökkent; a háztartások saját pénzügyi-anyagi helyzetének megítélése pedig nem változott jelentős mértékben.


A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) az előző negyedévhez képest jelentős - 11,2 pontos - javulást mutat és 162,5 ponton áll, ezzel szemben a Vásárlási Hajlandóság Indexe (VHI) csökkent, mindössze 129,9 pont, ami a második legalacsonyabb érték 2002 óta.


A munkanélküliségre vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest nem változtak: továbbra is a megkérdezettek 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére.

Az inflációs várakozások ugyanakkor nem mutatnak kedvező képet. Az előző negyedévhez, azaz 2008 márciusához képest 6 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik növekvő árakra számítanak: ez a csoport most 93 százalékos arányt képvisel megközelítve a 2006 júniusi mélypontot, amikor is hányaduk 95 százalék volt. A megkérdezettek átlagosan 10,8 százalékos inflációval számolnak.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest negatív irányba fejlődtek. A válaszadók 59 százaléka vallotta, hogy a következő 1-2 évben az inflációtól elmaradó mértékben fog nőni a jövedelme, 24 százalék szerint az inflációval megegyező és mindössze 7 százalék szerint pedig az inflációnál nagyobb mértékben fog emelkedni a fizetése.

A válaszadók fele saját bevallása szerint soha nem venne fel hitelt, mely arány csekély növekedést mutat a korábban több időszakon keresztül stagnáló értékhez (53 százalék) képest. A hitelfelvételhez az időpontot nem tartja megfelelőnek a válaszadók 36 százaléka. A megkérdezettek 54 százaléka számít növekvő hitelkamatokra a következő 12 hónapban, amely hányad nem változott jelentősen a 2008 márciusi értékhez viszonyítva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megkérdezettek továbbra is 23 százaléka nem rendelkezik semmiféle megtakarítással, 49 százalék szerint pedig nem megfelelő az időpont a megtakarítások felhasználására (arányuk kismértékben emelkedett az előző időszakhoz képest).

A tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv csökkent: a márciusban mért 55 százalékkal szemben most 51 százalék gondolja úgy, hogy alkalmas az időpont háztartási eszköz vásárlására. A csökkenő vásárlási kedvet a válaszadók főként a magas árakkal indokolják.

Autóvásárlást a válaszadók 42 százaléka találja időszerűnek az elkövetkező 12 hónapban. Ez az érték 8 ponttal magasabb, mint az előző negyedévben. Az autóbeszerzéssel szemben felhozott legfőbb ellenérv továbbra is a magas fenntartási költség, melynek hátterében valószínűleg a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak állnak.

A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?