A lakosság több, mint felét nem érdekli a nyugdíja! Majd az állam segít?

Pénzcentrum
2008. február 12. 12:50

Ma Magyarországon több mint 4 millió embernek fogalma sincs arról, hogy mennyi a nyugdíjkorhatár, és az aktív népesség 2/3-a szembesülhet problémákkal a nyugdíjba vonuláskor, mivel még azt a taktikát követik, hogy majd az állam kisegít, és nem gondoskodnak előre a saját öregkorukról. Ezzel a gondolatmenettel viszont komoly anyagi problémákba sodorhatják magukat...

A Magyarországi Volksbank Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézete által készített tanulmány ezer fős minta alapján készült 2007 őszén. A kutatók vizsgálták az aktív korú lakosság nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tájékozottságát, jövedelmi helyzetét, és megtakarítási hajlandóságait.

A felmérés adatai meglepő képet festettek a magyar lakosságról, ugyanis nagyon nagy arányban tájékozatlanok és felkészületlenek a nyugdíjjal kapcsolatban. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az aktív korú lakosságnak, közel 6,8 millió embernek a fele egyáltalán nem, vagy alig készül a nyugdíjas évekre. Ennek részben az az oka, hogy sokan még mindig azt gondolják, hogy majd az állam eltartja őket, és segíti ha arra szükségük lesz.

A megkérdezettek kétharmada még azzal sincs tisztában, hogy mennyi ma Magyarországon nyugdíjkorhatár, és csak minden 12. megkérdezett tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizet.

A megtakarítások sem alakultak fényesebben, mindössze 17 százalék fizet be valamilyen önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárba, és ugyanekkora százalék nyilatkozta, hogy valamilyen más nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezik. A legnagyobb problémának a szakértők azt értékelték, hogy azok a dolgozók, akik feketén kapnak fizetést vannak legritkábban nyugdíjcélú megtakarításai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Balázs Lászlónak, a Magyarországi Volksbank Zrt. elnök-vezérigazgatójának véleménye szerint szükség van Magyarországon az öngondoskodás fejlesztésére, ugyanis a jelenlegi rendszer hosszútávon nem feltétlenül fenntartható, változásokra van szükség, ami a befizetett járulékok magasabb szintjét is jelentheti.

Arra a kérdésére, hogy vajon hány ember fog az öngondoskodás hiánya miatt problémákkal szembesülni a nyugdíjazásakor, Tóth István János, a GVI ügyvezetője elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint az aktív népesség 2/3-a van veszélyeztetett helyzetben, komoly nehézségek várhatnak rájuk a nyugdíjba vonuláskor, ha továbbra sem törődnek a nyugdíjas éveikre történő megtakarításokkal...

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?