16 °C Budapest

Maximum 2%-os profittal dolgozhatnak az egészségbiztosítási pénztárak

Pénzcentrum
2007. október 15. 09:08

Azon félelmeket igyekszik eloszlatni az egészségbiztosítási reform koncepciója, hogy a tb-járulékokat lefölözik a magánbefektetők, mivel a várhatóan ezen a héten a kormány elé kerülő törvényjavaslat szerint a profit mértéke csupán 2 százalék lehet - tudta meg a Világgazdaság.

Egyelőre nincs még lefektetve, hogy a januárban megyénként megalakuló egy-egy, míg Pest megyében négy (összesen 22) egészségpénztár magántulajdonosai (akik kisebbségben lehetnek csak az állam 51%-os részesedése mellett) mikor vehetnek ki először nyereséget a pénztárból. Az viszont már eldöntött, hogy a 22 pénztár kisebbségi tulajdonjogának az értékesítését azonnal meghirdetik. A jelentkező befektetők szakmai előminősítése után bizottság dönt majd arról, hogy ki vehet részt a 49 százalékos tulajdonszerzés árlicitjén.

A lap információi szerint a lakosonkénti "kikiáltási minimumár" 5-10 ezer forint lehet. Mivel a minimális pénztári tagság kezdetben 500 ezer fős lehet, az ennél kisebb lélekszámú megyékből legalább kettőben kell tulajdonjogot szerezni. A fővárosban és Pest megyében létrejövő négy kassza tulajdonát (ezekre 700-700 ezer lakos jut) különböző befektetők vásárolhatják csak meg.

A VG úgy tudja: a törvényjavaslatban azt is előírták, hogy a kasszáknak - az esetleges veszteséges működés miatt - szavatolótőkét kell garantálniuk, és ehhez mint pénztártulajdonosnak az államnak is hozzá kell járulnia.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos az is, hogy a tb-járulék fejében nyújtott egészségügyi ellátások díját a díjtételbizottság állapítja meg, amelyben a pénztárak mellett részt vesznek az orvosi szakmák képviselői, valamint a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter, akinek egyetértési joga lesz. Jogszabályban határozzák meg az egyes egészségügyi ellátások igénybevételi és nyújtási szabályrendszerét, amelytől csak fölfelé lehet eltérni, ez pedig megteremti a kiegészítő biztosítások piacának alapját. A lényeg az, hogy mindenkit ugyanúgy kell ellátni, csak a járulékos szolgáltatásokban lehet eltérés.

Megjegyzendő az is, hogy a kórházi várólistákat majd az egyes kasszáknál található várólisták váltják fel, ezeket az Egészségbiztosítási Felügyelet ellenőrzi. A felügyelet az egyes orvosi beavatkozások várólistáiból országos átlagot képez, és amely kasszánál ez a lista hosszabb az átlagosnál, ott intézkedik. Ennek oka: nem engedi meg, hogy a gyógyítás halasztása árán próbáljon nyereséges lenni egy-egy pénztár.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?