23 °C Budapest

Maximum 2%-os profittal dolgozhatnak az egészségbiztosítási pénztárak

Pénzcentrum
2007. október 15. 09:08

Azon félelmeket igyekszik eloszlatni az egészségbiztosítási reform koncepciója, hogy a tb-járulékokat lefölözik a magánbefektetők, mivel a várhatóan ezen a héten a kormány elé kerülő törvényjavaslat szerint a profit mértéke csupán 2 százalék lehet - tudta meg a Világgazdaság.

Egyelőre nincs még lefektetve, hogy a januárban megyénként megalakuló egy-egy, míg Pest megyében négy (összesen 22) egészségpénztár magántulajdonosai (akik kisebbségben lehetnek csak az állam 51%-os részesedése mellett) mikor vehetnek ki először nyereséget a pénztárból. Az viszont már eldöntött, hogy a 22 pénztár kisebbségi tulajdonjogának az értékesítését azonnal meghirdetik. A jelentkező befektetők szakmai előminősítése után bizottság dönt majd arról, hogy ki vehet részt a 49 százalékos tulajdonszerzés árlicitjén.

A lap információi szerint a lakosonkénti "kikiáltási minimumár" 5-10 ezer forint lehet. Mivel a minimális pénztári tagság kezdetben 500 ezer fős lehet, az ennél kisebb lélekszámú megyékből legalább kettőben kell tulajdonjogot szerezni. A fővárosban és Pest megyében létrejövő négy kassza tulajdonát (ezekre 700-700 ezer lakos jut) különböző befektetők vásárolhatják csak meg.

A VG úgy tudja: a törvényjavaslatban azt is előírták, hogy a kasszáknak - az esetleges veszteséges működés miatt - szavatolótőkét kell garantálniuk, és ehhez mint pénztártulajdonosnak az államnak is hozzá kell járulnia.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos az is, hogy a tb-járulék fejében nyújtott egészségügyi ellátások díját a díjtételbizottság állapítja meg, amelyben a pénztárak mellett részt vesznek az orvosi szakmák képviselői, valamint a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter, akinek egyetértési joga lesz. Jogszabályban határozzák meg az egyes egészségügyi ellátások igénybevételi és nyújtási szabályrendszerét, amelytől csak fölfelé lehet eltérni, ez pedig megteremti a kiegészítő biztosítások piacának alapját. A lényeg az, hogy mindenkit ugyanúgy kell ellátni, csak a járulékos szolgáltatásokban lehet eltérés.

Megjegyzendő az is, hogy a kórházi várólistákat majd az egyes kasszáknál található várólisták váltják fel, ezeket az Egészségbiztosítási Felügyelet ellenőrzi. A felügyelet az egyes orvosi beavatkozások várólistáiból országos átlagot képez, és amely kasszánál ez a lista hosszabb az átlagosnál, ott intézkedik. Ennek oka: nem engedi meg, hogy a gyógyítás halasztása árán próbáljon nyereséges lenni egy-egy pénztár.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44