19 °C Budapest

Maximum 2%-os profittal dolgozhatnak az egészségbiztosítási pénztárak

Pénzcentrum
2007. október 15. 09:08

Azon félelmeket igyekszik eloszlatni az egészségbiztosítási reform koncepciója, hogy a tb-járulékokat lefölözik a magánbefektetők, mivel a várhatóan ezen a héten a kormány elé kerülő törvényjavaslat szerint a profit mértéke csupán 2 százalék lehet - tudta meg a Világgazdaság.

Egyelőre nincs még lefektetve, hogy a januárban megyénként megalakuló egy-egy, míg Pest megyében négy (összesen 22) egészségpénztár magántulajdonosai (akik kisebbségben lehetnek csak az állam 51%-os részesedése mellett) mikor vehetnek ki először nyereséget a pénztárból. Az viszont már eldöntött, hogy a 22 pénztár kisebbségi tulajdonjogának az értékesítését azonnal meghirdetik. A jelentkező befektetők szakmai előminősítése után bizottság dönt majd arról, hogy ki vehet részt a 49 százalékos tulajdonszerzés árlicitjén.

A lap információi szerint a lakosonkénti "kikiáltási minimumár" 5-10 ezer forint lehet. Mivel a minimális pénztári tagság kezdetben 500 ezer fős lehet, az ennél kisebb lélekszámú megyékből legalább kettőben kell tulajdonjogot szerezni. A fővárosban és Pest megyében létrejövő négy kassza tulajdonát (ezekre 700-700 ezer lakos jut) különböző befektetők vásárolhatják csak meg.

A VG úgy tudja: a törvényjavaslatban azt is előírták, hogy a kasszáknak - az esetleges veszteséges működés miatt - szavatolótőkét kell garantálniuk, és ehhez mint pénztártulajdonosnak az államnak is hozzá kell járulnia.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos az is, hogy a tb-járulék fejében nyújtott egészségügyi ellátások díját a díjtételbizottság állapítja meg, amelyben a pénztárak mellett részt vesznek az orvosi szakmák képviselői, valamint a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter, akinek egyetértési joga lesz. Jogszabályban határozzák meg az egyes egészségügyi ellátások igénybevételi és nyújtási szabályrendszerét, amelytől csak fölfelé lehet eltérni, ez pedig megteremti a kiegészítő biztosítások piacának alapját. A lényeg az, hogy mindenkit ugyanúgy kell ellátni, csak a járulékos szolgáltatásokban lehet eltérés.

Megjegyzendő az is, hogy a kórházi várólistákat majd az egyes kasszáknál található várólisták váltják fel, ezeket az Egészségbiztosítási Felügyelet ellenőrzi. A felügyelet az egyes orvosi beavatkozások várólistáiból országos átlagot képez, és amely kasszánál ez a lista hosszabb az átlagosnál, ott intézkedik. Ennek oka: nem engedi meg, hogy a gyógyítás halasztása árán próbáljon nyereséges lenni egy-egy pénztár.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 5. 17:28
Megszünteti-e az állam a Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási lehetőségét 1%-os költségszint me...
MEDIA1  |  2023. június 5. 16:59
A PodcastFestival 2023 versenyben a hazánkban működő 600 podcastból mintegy 100 alkotás mérettette m...
Kiszámoló  |  2023. június 5. 12:38
Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben...
Holdblog  |  2023. június 5. 12:33
Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?